wyquin @ 2008.07.30. 19:47
Üdv Mindenkinek!

Valdmur

Két apróságot jegyeznék meg. Az egyik, hogy nem állt szándékomban "letámadni más véleményét". Olyannyira nem, hogy szvsz nem is tettem ilyet a hozzászólásomban, de ha mégis így érezted volna, sietek leszögezni, hogy nem ezt akartam elérni.
A másik, hogy azon túl, hogy "ez nagyon rossz példa", tudnék mit kezdeni esetleg érvekkel is, mert tiszteletben tartom a véleményed, még akkor is, ha nem értek egyet vele, csak nem hiszem, hogy ez meggyőző lehet egy vitában.

Hozzászólásod további részét pedig igazából nem értem. Mit értesz az alatt, hogy "de mi lenne a helyzet..."?
Úgy érted, mi lenne, ha valaki kitenyészti a sárkányokat a tűzgyíkokból, aztán vállat von, és azt mondja: Ó, bocsi, mégsem ültethetek embereket olyan lények hátára, akiknek bizonyos képességeit és tulajdonságait éppen ennek a célnak az érdekében tettem olyanná, amilyenné, és ezért most menjetek, amerre a kedvetek tartja, kitalálok valami mást!

Mert ez esetben nyilván más lenne a történet, de attól tartok, azon nem lehet segíteni, hogy az írónő olyanra írta meg, amilyenre ő akarta, és nem kérdezett meg minket :aboci:.

A telepatikus kapcsolat pedig a világ szerves része, olyan alaptétel, amire az egész sztori épül. Lehet kedvelni, vagy nem kedvelni, de akkor is része annak a világnak, amit McCaffrey felépített, szóval nem igazán értem, hogy lehetne beszéddel helyettesíteni.

Végképp nem értem a következő mondatot:

"És a szoros kapcsolat a világban sem képes meggátolni a lealacsonyodást, ezt nem érdemes magyaráznom."

Őőőő... maradnék a példámnál. Szerinted egy anya lealacsonyítónak érzi a csecsemője pelenkázását?
Itt most nem arról van szó, hogy te mit gondolsz arról, megalázó lenne-e, ha valaki a hátadon utazna, hanem arról, hogy mit gondol erről egy sárkány McCaffrey könyvében. Sárkányt és lovasát olyan szoros kötelék fűzi egymáshoz, hogy mindketten kötelességüknek érzik, hogy megtegyenek dolgokat. A sárkányok örülnek, ha segíthetnek a lovasuknak a szál elleni küzdelemben, a lovasoknak pedig eszük ágában sincs elhanyagolni a sárkányukat, annyira fontos nekik.
Dögöljek meg, nem értem hol kéne a sárkánynak lealacsonyítónak éreznie a saját feladatát, ahogy azt sem, miért kéne pl. ugyanezt éreznie egy sárkánylovasnak, amikor lesúrolja és beolajozza a sárkánya bőrét.
Hmm?

Üdv: Wyquin
Valdmur @ 2008.07.30. 12:35
Én tudtam egyébként, hogy valaki felhozza a bolond-matematikát, de hogy ilyen hamar, azt nem. Ez nagyon rossz példa egyébként, és egyáltalán nem hasonlóval állunk szemben.

Amióta az eszüket tudják, munkájukat helyesnek, fontosnak vélik... de mi lenne a helyzet, hogy ha nem így történt volna? Ha már régóta saját, szívből érkező álmaikat kergethetnék valahol máshol, csupán azért, mert "átlagos" (már amennyire egy hasonló világ átlagos) környezetbe kerültek? És a szoros kapcsolat a világban sem képes meggátolni a lealacsonyodást, ezt nem érdemes magyaráznom.

Legyen igazad, de szerintem a telepatikus kapcsolat erős túlzás. Miért nem lehetne a jól bevált beszéddel foglalkozni, ezek helyett a nyugalmas olvasást felzavaró telepatamániák helyett? Kérlek titeket, csak egy aprót gondoljatok bele, mielőtt letámadnátok más véleményét.
wyquin @ 2008.07.28. 08:16
Üdv Mindenkinek!

Valdmur

Függetlenül az ismertetőtől, és a McCaffrey-könyvektől, azzal a megállapítással, hogy a különleges képességekkel sok ész is járna, vitatkoznék.
Különleges képességnek számít, ha valaki fejben képes hat-nyolc számjegyű prímszámokat kiszámolni? Egyes autisták képesek rá, a mindennapi életben, amely sokaknak természetes, mégsem bodogulnak segítség nélkül.

Azt pedig, hogy valaki mit tekint "lealacsonyodásnak", én nem határoznám meg ilyen kategorikusan egyetlen szemszögből. A sárkányok és lovasaik kapcsolata McCaffreynél nagyon mély, nagyon szoros és nagyon erős érzelmi kapcsolat. Talán egy anya lealacsonyítónak érzi a pelenkázást?

Én azt hiszem, ezekben a könyvekben elég hitelesen és logikusan megalapozta az írónő azt a köteléket és azt a közeget, amelyben egy sárkány és lovasa úgy teszi a dolgát, hogy mindketten tisztában vannak saját feladatukkal és nélkülözhetetlenségükkel.

Természetesen ettől még nem mondom, hogy ez bárkinek muszáj, hogy tetsszen, de logikus érvekkel nehéz megcáfolni a működőképességét szvsz.

Üdv: Wyquin
Valdmur @ 2008.07.27. 16:10
Az ismertető igen jó, s bár csupán 8 pontot adok rá, nem miattad teszem. Én ugyanis nem kedvelem McCaffrey asszonyság műveit. A sárkányok felmagasztalós lealacsonyítása nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet. Ha valakinek különleges képességei vannak, szerintem annak több esze is van, minthogy a körülményeket jól számba véve lealacsonyodjon úgymond "lovacskába". Egy sárkány esetében ezt pedig egyáltalán nem vagyok hajlandó elhinni, főleg azt, hogy itt a szó szoros értelmében vesszük a lovacskát...
Bár minden fantasy (vagy fantasy sci-fi kombó, mint jelen esetben) valamelyest különálló világrenddel van felruházva, ezt az egy dolgot sehol nem vagyok képes elviselni. És egyébként is, a túlságosan 'divájnos' főszereplők már betegesen gyakoriak az irodalomban, s ezt sem szeretem.