candax @ 2008.09.09. 19:51
Lassi @ 2008.08.20. 21:17
A láp valódi kincseiről (amelyek ihlették a novellát) itt található egy írás:

http://sirasok.blog.hu/2008/08/20/erejtett...kai_konyvajanlo
candax @ 2008.08.20. 20:48
candax @ 2008.08.02. 06:36
Köszönöm szépen az építő jellegű kritikákat.Elismerem az írásom stílusa hagy némi(sok) kívánni valót maga után. Tényleg lehet, hogy felszínes emlékeimre támaszkodva helyeztem el olyan eseményeket mint pl. a budai vár ,vagy a templomosok a cselekményben, amely nem állja meg a helyét. Ha netalán még írásra vetemednék, akkor oda fogok jobban figyelni rá és csak akkor tárom az írást ilyen műértő közönség elé. Egyébként a kritikákkal egyetértek, a semleges , illetve dícsérő írásokat hálásan köszönöm! Valamit azért tudnotok kell. Ez a novella egy valós és megtalált kincs elrejtésének a történetét meséli el. Olyan módon, hogy akár történehetett volna így is.Ennek a kincsnek a feltalálásában volt szerencsém részt venni.Ha valaki látta közületek a Dzsingisz kán és Tatárjárás kiállítást a Nemezeti Múzeumban, akkor ezekkel a tárgyakkal találkozhatott is! A múzeumi vezető füzetecskén éppen a Laszakrisz Máriához köthető Magyarországon egyedülállóan szép aranyfüggő látható. Valósak az eszüsttömbök, az aranygyűrű és a pecsétgyűrű is. Tavaly jelent meg Jakab Attila és Balázs Attila könyve az Elrejett kincsek nyomában címmel. Ennek a kincsnek és még két másik elrejtett vagyonkának a történetével foglalkozik tudományos és ismeretterjesztő módon. Az én célom csak annnyi volt az írással, hogy próbáljam átárezni annak az embernek a sorsát aki elrejtehette ezeket az aranyakat és ezüstöket valamint elektron ékszereket. Ezeket valóban fogtam a kezemben is. Most ezek a tárgyak külföld után azt hiszem már a magyar múzeumokban lesznek bemutatva. Ha valaki megáll a tyukodi kincsket bemutató tárló előtt akkor jussanak eszébe a novella sorai és adózzon valaki emléke előtt aki nem élte túl a tatárdúlást, de hagyott ránk valamit amely egy emberi sorshoz köthető.
Köszönöm szépen, hogy elolvastátok az írást. Elítélőbb kritikára számítottam. Ezeknek az ismereteknek a tényében ajánlom mindenkinek , hogy olvassa el és a hibáit leszámítva élje bele magát a történetbe.
Köszönettel: Candax
Hoild @ 2008.08.01. 19:27
Kedves Candax!

Építő kritikával szolgálok. A szövegedet sűrűn megbélyegzi a rossz központozás. Esetedben nem az írásjelek tékozló, rossz helyen történő felhasználása, hanem azok hiánya. Ez megnehezíti a szövegértelmezést az olvasóid számára, egyben a gyakorlatlanságodról árulkodó típushiba. Olvasd föl a szöveget, ügyelve a kívánt kiemelésre és hangsúlyozásra.
Érezni fogod, hol szükséges az írásjel.

Fordíts figyelmet a szóismétlés elkerülésére. Némi fogalmazási fondorlattal elkerülhető az efféle gebasz:
"és még a világ is megszépült. Az alváshoz készülő madarak még az utolsó trilláikat küldték a lenyugvó napnak, amely még".

Esetenként a szórend sem cseresznyés. Néhány példa, a javításaimmal kiegészítve:

"íjának idegéről a rákészített következő vesszőt."
helyett
"íjának idegéről a következő, rákészített vesszőt."

"hiszen a királyné ellátta a szolgálataiért szebbnél szebb ajándékokkal."
helyett
"hiszen a királyné a szolgálataiért szebbnél szebb ajándékokkal látta el."

"lecsusszant a lováról és óvatosan megközelítette az élettelen testet, kivont szablyáját döfésre tartva."
helyett
"lecsusszant a lováról, és kivont szablyáját döfésre tartva, óvatosan megközelítette az élettelen testet."

"Látva, hogy nem mozdul a földön fekvő, belerúgott az oldalába."
helyett
"Látva, hogy a földön fekvő nem mozdul, az oldalába rúgott."

A történettel semmi bajom, a hősöktől úgyis herótom van. A novellád megáll önmagában, mint életkép, de akár egy nagyobb, a kort és helyszínt feldolgozó mű "vágóképe" is lehetne.
masvalaki @ 2008.07.31. 10:07
Az utolso elotti szakaszt a kincskeresok bongeszoje nem jeleniti meg? (ahol a tatar elrakja a tarisznyat... vagy elotte, ahol azt gondolja, nem viszi magaval a kincseit...) Olvastatja, mi? :rambo:
Iriador @ 2008.07.30. 21:36
Tetszik a nyelvezete, olvastatja magát.
Odusz @ 2008.07.30. 14:00
szegény pali, azaz Pali! :aboci: Szerintem teljesen jó volt! Kifejtem: olyan mint egy hagyományos novella, csak a befejezése kicsit maupassanti, borgesi, vagy talán posztmodernes. Ha a hagyományos novellista szempontból nézem, akkor jogos a "miért nem fejezted be rendesen" kérdés. (Sőt, ha 3 éves kisgyerek szempontjából nézem akkor: "Miért nem lőtt vissza szegény Pali bácsi?" :) ) Szvsz teljesen jó így!
+ Lehetett azonosulni Pál úrral, nagyon jól volt ábrázolva.
+ Külön grat a sok régies kifejezésért, pl. toportyán, stb. Kellene bele még néhány ilyen és még jobban kiélezni a nyíllövés hirtelenségét, némi naturalista brutalitást adni a halálának (pl. mit érez, azért csak fáj, bizonyára égető érzés lesz rajta úrrá a megdöbbenés után, stb.) és akkor aztán tökéletes!

(Hogy kell 10 csillagot adni?)
KekPafrany @ 2008.07.29. 19:08
Hangulatos :aboci: Megyek is kincset keresni...
Valdmur @ 2008.07.29. 11:06
A nyelvezet és a környezet is olyan igazán magyaros, egyedül a kincs sorsa befejezetlen. Egy utolsó mondatban legalább azt el lehetett volna regélni, hogy a kincset sosem találták meg. Azért egy nyolcast megérdemel.