VIC @ 2008.10.13. 07:50
Szerintem az egyik (ha nem a) legjobb novella már évek óta - minden hibája ellenére is. (Ha érdekel, felsorolom, mi az, ami szerintem nem volt teljesen oké vele.) Az alapötlet kiváló, és ez nagyon sokat jelent! Nem volt rajtam a hibajavító szemüvegem, de durva helyesírási hibát csak egyet találtam, és stilisztikait se nagyon. Szerintem a stílus is jó (nem tudom, miért élték meg egyesek ellenük irányuló személyes támadásként). Csiszolgatni kell még.

Csak így tovább, gratulálok!
rhyan @ 2008.10.10. 13:11
Köszönöm, Onsai, nekem nagyon tetszett!
Írj még sokat! :-)
Hanna @ 2008.10.10. 11:51
Lenienn: "hát, fiúklányok, én csak a szöveget látom, az alapján tudok véleményt alkotni."

Akkor talán maradj a szöveg véleményezésénél, az író távkiértékelését meg hagyd bent a fiókban. :gyagya:

Hidd el, hogy az írónak valószínűleg a megírással szintén csak annyi célja volt, hogy megosszon az olvasókkal egy történetet/gondolatot, és nem vezérelték olyan hátsó szándékok, mint a te szándékos átverésed, hülyének nézésed, semmibe vételed.

A szövegminőséget még általában sem szerencsés összemosni a tisztelettel, mert teljesen alázatos és szerény emberek is írhatnak pocsékul, és olvasóikat baráti társaságban lehülyéző hólyagok jól. Két teljesen különböző dologról van szó.

A műről való véleményedet senki nem vitatta, az a sajátod. De a műből ne extrapolálj az író szándékaia, személyiségére vagy olvasóihoz való viszonyára. Mert elcsúszhatsz a banánhéjon.
Csokker @ 2008.10.10. 11:41
"és igen, én személyes sértésnek veszem, ha az író azt gondolja, hogy ezek a részek elfogadhatóak. mert hülyének néz. ez sajnos akkor is így van, ha ezt nem szándékosan teszi."

szvsz nem egészen:
ha az író maga nagyon jól tudja, hogy elfogadhatatlanul ír, ám azt mégis közzéteszi (és még pénzt is kér/kap érte!): na az a hülyének nézés.

javaslat: ne olvasd végig a novellát, ha már az elején úgy látod, kinyírta a szöveget egy rossz párbeszéd. így nem fogod személyes sértésként megélni, hogy elfecsérelted az időd (rosszabb esetben a pénzed is) egy - szerinted - rossz novellára. nálam bevált a módszer, ált. 3 bekezdés után eldöntöm, érdekel-e valami, vagy nem. 90%-ban továbbkattintok, és nem foglalkozom vele, hogy vajon húsz másik embernek miért tetszett és miért rajongja körül. úgysem lehet meggyőzni őket az ellenkezőjéről, mint ahogy rendszerint engem sem győznének meg ők... :gyagya:
lenienn @ 2008.10.10. 11:06
hát, fiúklányok, én csak a szöveget látom, az alapján tudok véleményt alkotni.

a végtermék szempontjából lényegtelen, hogy mennyi ideig készült. meg az is, hogy milyen ember az írója.
a párbeszédek pl. vállalhatatlanok, ezen még dolgozni kell.

olvasd fel hangosan, ha másként nem megy.

tudom én, hogy nehéz, de nincs mese, ha beszéltetni akarsz, akkor meg kell tanulnod párbeszédet írni. hitelesnek kell lennie, jellemzőnek, kifejezőnek. az egész szöveget meg tudja ölni néhány rossz dialógus.

és igen, én személyes sértésnek veszem, ha az író azt gondolja, hogy ezek a részek elfogadhatóak. mert hülyének néz. ez sajnos akkor is így van, ha ezt nem szándékosan teszi.
Csokker @ 2008.10.10. 07:22
az írásmű ízlések és pofonok kérdése, nekem hibái ellenére is (amiket alant szépen felsoroltak és meg is indokoltak) tetszett.

két dolog kívánkozik ide:
onsai írt ennél sokkal jobbat is, ill.
onsai mindenkor sokkal jobban ír annál, mintsem hogy fejéhez vághatnánk, "nem adta meg az alapvető tiszteletet" az olvasónak. kevés amatőr íróba szorult annyi alázat és tanulni vágyás, mint belé.
Onsai @ 2008.10.10. 04:37
nem, lenienn, a tartalmával nem értek egyet. Megadom a tiszteletet az olvasónak. Nem ismerjük egymást, így nem tudod, mennyire sokat javítok egy íráson.
lenienn @ 2008.10.09. 20:04
onsai,

úgy érted a véleményem nem a sajátom? vagy nem azt gondolom, amit?
Onsai @ 2008.10.09. 19:13
Turin, köszönöm a kritikát, sok érdekes (és számomra hasznos) meglátás volt benne.
Onsai @ 2008.10.09. 19:12
"nem vett komolyan az író, nem adta meg azt az alapvető tiszteletet neked, mint olvasónak, hogy a saját munkáját befogadhatóvá tegye."

Tévedsz.