Ramien @ 2009.02.02. 22:31
Szerintem teljesen rendben van az írás. Mint Wyquin említette már, ez egy háttéranyag. Kiérezhető belőle a gondolatmenete, pont azért, mert így írja. Nekem pl eszem ágába nem jutna normál esetben a sci-fi. Viszont ezt olvasva olyan, mintha pl. magunk közt beszélgetve egy haverom mondana pár spontán gondolatot. Pont az kelti fel az érdeklődésem, hogy nem száraz. :)

Szóval csak így tovább! :aaaaa:
wyquin @ 2009.01.30. 16:28
Üdv Mindenkinek!

Petya

Igazad van abban, hogy ezt a szöveget nem csak magamnak írom.
Abban viszont úgy tűnik, nem feltétlenül értünk egyet, hogy mi a megfelelő forma. Én úgy vélem, ami például a fánk alakot illeti, kifejezetten olvasóbarátabb, mint a tórusz kifejezés.
Plusz él bennem az a talán kissé avítt nézet, hogy az egyéni hang, mint azt korábban írtam, fontos egy írónál.
Nyilván van, akinek nem fog bejönni a mondanivalóm, de ezért nem váltok át aktuálpoltiikára, bulvárra, hogy többen olvassanak
Nyilván van, akinek nem fog bejönni a stílusom, de azt hiszem, ha mindenkinek meg akarnék felelni, aki csak olvassa a blogot, az nem menne. És nem is lenne jó se nekem, se az olvasóimnak.
Komolyan gondoltam, hogy sajnálom, ha nem jön be a stílusom, de ez egy írónál elég alapvető vonás.
Megjegyzem, pl. a "sok kerozin kő!" kifejezés szerintem éppen eléggé abszurd volt az adott szövegkörnyezetben, hogy szarkazmusként lehessen értelmezni, és utalásként felfogni, de ezek szerint tévedtem. Elnézést.

Üdv: Wyquin
Petya @ 2009.01.30. 07:49
Az én meglátásom szerint két lehetőség van:

1)Mindenki okulására írod ezeket a cikkeket: Szóval azért, hogy tanuljunk belőle, akár rpg-hez világot (settinget), akár íráshoz hátteret alkotunk. Ekkor szerintem a cikk tanácsadó jellegéből adódóan azért illene olyan stílust alkalmazni, ami nem csak téged, hanem azt az olvasót is segíti, aki esetleg valamikor a jövőben ebből a szövegből merítene ötletet.
( Mint például: http://www.darthsanddroids.net/episodes/0206.html :rohog: )
2)Saját magadnak írod a szöveget:
Ebben az esetben lehet takarózni avval, hogy a stílus a sajátod, úgyis magadnak írod, meg minden. De ha magadnak írod a szöveget, akkor minek jelenik meg itt?
Xik_uz @ 2009.01.28. 16:36
Ne hagyd magad Wyquin,így tovább!
wyquin @ 2009.01.28. 12:04
Üdv Mindenkinek!

Demate

Jaj, ne már! :( Nem szakszótárt akarok írni, hanem egyelőre háttéranyagot, aztán meg történetet.
Miért érné meg nekem, hogy még abból a kevés emberből is, akik hajlandóak ilyesmit olvasni, néhányat elrettentsek, mert szakkifejezésekkel sznobulok? :D

Ez a háttéranyag. Még jó sokáig erről lesz szó, csak más eszközök kapcsán. Részletesen kidolgozni, leírni elég unalmas dolog, ezért néha pongyolán, nem szakszerűen, remélhetőleg közérthetően, és olykor talán még tréfásan is fogalmazok. Direkt.
Megjegyzem, humort írni nagyon, nagyon nehéz, úgyhogy érdemes gyakorolni. Nekem sem megy gyakran jól, és máig hitetlenkedve olvasgatom Rejtő Jenő könyveit, amik ebből a szempontból is zseniálisak.

Szóval elnézést, de a stílusra inkább majd a szövegnél figyeljünk, a háttéranyagot úgyse az olvasóknak szánjuk. :D

Üdv: Wyquin
demate @ 2009.01.28. 09:38
Petya: ... ez nagyon durva volt.

Wyquin: igazad lehet, viszonta tórusz-alakú az egy tudományosan hangzó kifejezés, míg a fánk-alakú egy viccesen hangzó.
Milyen stílusú sci-fi-t akarsz írni?
Mint korábban írtam, nekem inkább vicces-sci-fi érzésem van az írásoddal kapcsolatban, valószínűleg a fánkhoz hasonló képek miatt. :-)
Petya @ 2009.01.28. 08:52
Tórusz? Tórusz...ez nagyon ismerős.
Áhá! Volt egyszer egy olyan, hogy Tórusz Lázadás.
wyquin @ 2009.01.27. 18:02
Üdv Mindenkinek!

Petya

Én csupán egy történet megírásának lépéseit mutatom be a blogon. Nem állítom, hogy az egyetlen, a legjobb, a kizárólagos módszer. Nem szándékozom megreformálni a sci-fi műfaját, alkotói rendszerét, semmit.
Egyszerűen csak leírom, hogy gondolkodom, hogy rakom össze pl. a hátteret.
És sajnálom, ha nem jön be a stílusom.

Egyébként a Van Allen mező tényleg létezik, és tényleg szokták fánk alakúnak nevezni, mert sokkal többen tudják, milyen alakú a fánk, mint azt, hogy néz ki egy tórusz.

Üdv: Wyquin
demate @ 2009.01.27. 09:30
Petya:

A minap játszottunk a Galaxis roncsderbivel.
Na annak van ilyen hangulata :-)
Pl.: régen voltak aprócska szivar alakú akkumulátorok, de az Ésszerű Miniatürizálást Korlátozó Bizottság betiltotta és az Úriemberek Ligája pedig elérte hogy száműzzenek az akkumulátorokról midenféle szivarra való utalást.
Azóta hatalmas és órmotlan akkumulátorok vannak :-)