szs @ 2010.12.21. 12:18
A könyv felkerült a netre szabadon letölthető formában: http://szabosandor.blog.hu/2009/10/08/pron_a_programozott_klontermek
Raon @ 2009.08.27. 21:18
Hanna:
> Ender nem igazán számít keresztény egyházi személynek; a holtak szószólójának intézménye vallástól függetlenül terjedt el a regény világában, és nincsenek is vallásos felhangjai.

Igazad van, este volt, rosszul fogalmaztam. Ender a szószóló intézménye folytán valóban semmilyen tekintetben nem egyházi személy. Viszont szerintem a példám áll, csak az egyházi jelzőt kell kivenni. Ender karaktere olyan mértékben képviseli a keresztény tanok egy részét (hitvitát elkerülendő, ennél jobban nem pontosítanék), hogy esetében a kereszténység nem csak egy felszínes elem, hanem mélyen kibontott tartalom - és a kritika pont arra hivatkozott, hogy sok más műben nincs meg ez a mélység.
Amiért azt gondoljuk, hogy ennek nincsenek vallásos felhangjai, az szerintem az, hogy legtöbbünk ezen keresztény tanokból csak a Biblia legismertebb részeit, és az egyház által közvetített képet ismerik.
Szerintem meg megvan a vallásos háttér, csak ez kevésbé közvetlen, és sokkal elegánsabb megoldás, mint ami pl. az Alvin ciklus esetében látható.

> Ha már mindenáron SF-példa kell, pontosabb találat lett volna a Hozsánna néked, Leibowitz! szerzeteseire hivatkozni.

Ebben igazad lehet, ezzel a művel nem találkoztam. De köszi a tippet. :felvon:
woof @ 2009.08.26. 10:03
Ez az a könyv, amelyiknél az adott évben a Szellemharcos is jobbnak találtatott a t. Zsoldos-zsűri szemében? Akkor a franc se olvassa el :-P

No de komolyra fordítva, már túl vagyok rajta, jó volt. Szórakoztató, és pont a megfelelő hosszúságú. A régi kozmosz könyveket forgatva egyébként is eszembe jut néha, hogy régen kis terjedelemben is tudtak jól írni.
Ezzel kettőre emelkedett a mostanában végigolvasott (új) magyar sf-ek száma. A Keringés is teljesen rendben volt, az Isten gépeiben a 104. oldalig jutottam. Aztán vannak a "könyvesboltban-beleolvasok-és-felvágom-az-ereim" kategóriások, sokan.
De próbálkozom tovább:)
Onsai @ 2009.08.26. 07:49
Jó könyv, én is élveztem. Karácsonyra megkapták a keresztfiaim is.
Csokker @ 2009.08.25. 18:51
Krisko: én csak egy hazai, lelkész foglalkozású SF íróról tudok (Raana Raas - Görgey Etelka), Cs. Szabó Sándor nem az.
És ahogy az az ismertetőben is benne van, a Prón nem térít. (A Csodaidők sem...)
krisko @ 2009.08.25. 15:45
Mintha egyre több lenne a lelkész scifi író. Nincs munkájuk, vagy új módszerrel próbálnak a közösséghez szólni?
Chelloveck @ 2009.08.25. 09:54
A feladatukban talán van valamennyi közös, és egyik sem ember a szó szoros értelmében, de egyébként nem hasonlítható össze a két figura; ég és föld a kettő. Nem nevezném az E. Sz. kibontásának, de még csak áthallásnak sem.
Armand @ 2009.08.25. 08:43
Teljesen igazat adva Hannának - de rámutatni szándékozván egy még kézenfevőbb áthallási lehetőségre - felhívnám a figyelmet a Douglas Adams Dirk Gentlyjében szereplő Elektromos Szerzetesre. A leírás alapján nekem úgy tűnt, hogy ez a regény annak a mellékszereplőnek a részletes kibontása - nem vádolván senkit plágiummal, persze.
dragondark @ 2009.08.25. 07:11
Kösz' az ismertetőt!
Noro @ 2009.08.25. 06:39
Ha jól emlékszem, Crabe írt egy (fél) Dark Space regényt Sámuel könyvére alapozva