Stoneskinner @ 2009.12.15. 14:46
Annyira jó, hogy valaki birkának nézi az embereket és azt szajkózza, hogyha kritikát olvasnak, akkor birkák :-)

Hagy engedtessék meg nekem olvasónak, hogy kritikákat olvassak és majd azután én eldöntöm, hogy az alapján mennyire fogom megvenni a könyvet. Nem azért vannak a kritikusok, hogy tömegeket vezessenek meg, hanem, hogyha leírják a kritikájukat és azt elolvassák mások, akkor az olvasó még mindig dönthet, hogy mennyire "hisz" a kritikusnak, vagy saját maga meg akarja tapasztalni a sz@rt.

Ha minden könyvet meg akarnék "tapasztalni", akkor nem lenne időm pénzt keresni és nem tudnám miből megvenni a könyvet (filmet, elektromos kütyüt, színházat megnézni, stb)
kabal @ 2009.12.15. 10:15
"elfogult kritikus nem tekinthető hitelesnek..."

Ha elfogult az illető, akkor nem tekinthető KRITIKUSNAK.
Attila @ 2009.12.14. 20:51
Ezt hadd próbáljam meg én is...

khm.

csimota24 pozitívan elfogult a kiadóval szemben. Nem tudhatom, miért, de elfogult, ez tény. Elég megnézni bármelyik hozzászólását. Süt róla.

Hozzászólásai tehát nem tekinthetőek hitelesnek.


Ez k***ajó, ezt megőrzöm későbbre. :sor:
csimota24 @ 2009.12.14. 20:12
Raon:
Azt én nem tudhatom, hogy miért elfogult a kiadóval szemben. De hogy elfogult, az tény. Ebben az esetben kivételesen nincs szükség érvekre. Elég megnézni bármelyik kritikáját. Süt róla. Vagy te másképp látod?
Kicsit figyelmesebben olvasva megértenéd, hogy az eddigi hozzászólásaimban NEM a könyv elhallgatott értékeiről beszéltem, hanem arról, hogy egy elfogult kritikus nem tekinthető hitelesnek. És ez nem csak Attilára vonatkozik, hanem általánosan igaz.
Raon @ 2009.12.14. 20:00
csimota24:
> Valami más okból elfogult a kiadóval szemben.

Az a helyzet, hogy amíg nem mutatsz rá érvekkel, hogy melyek ezek az okok, elfogultságok, addig szimplán csak vélemény marad, amit leírtál (és amit elég leírni egyszer is, attól nem lesz hangsúlyosabb, ha folyton ezt szajkózod).
De a helyzet ezen a téren tényleg rendkívül egyszerű - és ez nem az "ír jobbat" lúzefordulata, hanem egy szimpla tény. Írj te kritikát a könyvről, amely rámutat az eddig méltatlanul elhallgatott értékeire - vagy keress máshol olyan kritikát a könyvről, amely ezt teszi, és a problémád máris megoldódhat. Ha meg nem lesz ilyen plusz vélemény... nos, valahol az is információ.
csimota24 @ 2009.12.14. 19:47
bz249:
"Nem tudom, hogy a Sors kereke írói tehetségtelenek-e, ha azok, akkor támogatom, hogy menjenek kapálni."
Egyetértek.
Mindössze arra igyekeztem rávilágítani, hogy ezt nem ebből a kritikából tudnád leszűrni, hanem saját tapasztalás útján.

vaszilij:
"több ember véleménye mégiscsak biztosabb iránymutatás lenne"
Ebben egyetértünk.
Pont ezt a hozzáállást próbáltam bátorítani.

kadmon:
"Ha a kiadó mindig csak szuperjó novellákat adna ki, és ezt az egy kötetet Attila valamiért lehúzza, azt még betudnám annak, hogy irigykedik az írókra, hogy ők sikeresebbek nála."
Ez az – Attila irigykedik motívum – nem az én hozzászólásaimból származik. Ilyet nem mondtam. Valami más okból elfogult a kiadóval szemben. És épp ezért nem tartom hitelesnek a kritikáit.

Kabal:
"A kritikus személyéről: ha egy kritikustól már több olyan recenziót olvastam, ami megegyezett a véleményemmel, onnantól fogva megbízom az ítéletében. Attila írásai is ilyenek."
Oké!
De attól nekem még lehet eltérő véleményem, ugye?
kabal @ 2009.12.14. 10:55
A kritikus személyéről: ha egy kritikustól már több olyan recenziót olvastam, ami megegyezett a véleményemmel, onnantól fogva megbízom az ítéletében. Ha annak idején az EDGE magazinban João Diniz-Sanches 10 pontra értékelt egy játékot, akkor tudtam, hogy rohannom kell, hogy megvegyem, mert olyan game tíz évenként egyszer készül. Attila írásai is ilyenek.
Kadmon @ 2009.12.14. 08:32
csimota24: Na, még egyszer:
"És erről a kivitelezőről már sokszor hallottad korábban, hogy milyen rossz házakat épít? Ennek ellenére olyan lakásba költöztél, amit ő épített?
Mert, ha igen, akkor nem csak nála van probléma."
Ezt a költői képet vittem tovább az alábbi hozzászólással:
"csimota24: Kis hazánkban elég kevés kivitelező van. Mindegyik adott már ki rossz könyvet. Ezek szerint az a hülye, aki minőséget vár el hazai kiadótól? "
Erre te:
"Talán előbb olvasd el az antológiát, hogy kialakíthasd a saját véleményedet."
Na de, pont ezelőtt írtad, hogy akiről rosszat hallunk, azzal ne próbálkozzunk. Márpedig én olvastam már borzalmas Cherubion köteteket.
Bár ez a scripttárs dolog nem tartozik ide, de az ő kedvéért szereztem be a kötetet, és az ő novelláit el is olvastam. A többit majd akkor, ha nem lesz jobb dolgom.
És ha már itt járunk, másodkézből származó információkból áll a tudásom nagy része. (Pl. sose láttam még a Holdat másnak, csak egy pici korongnak, mégis elhiszem, hogy egy bazi nagy golyó.) Ha a kiadó mindig csak szuperjó novellákat adna ki, és ezt az egy kötetet Attila valamiért lehúzza, azt még betudnám annak, hogy irigykedik az írókra, hogy ők sikeresebbek nála.
A saját tapasztalataimból kiindulva viszont elhiszem, hogy ezek a novellák a 10-es skálán a 0-5 intervallumon mozognak. Lehet, hogy valami fantasztikus élményről maradok le azzal, hogy nem olvasom el rögtön a kiadványt, de inkább egy punnyadt napra tartogatom, amikor nem lesz jobb dolgom.
Vaszilij @ 2009.12.14. 05:56
csimota24: Én a vita kapcsán arra szerettem volna reagálni, miszerint ha rossz egy írás (vagy bármilyen más alkotás), akkor nem célszerű különböző mentő körülményeket keresni, mert az olvasót nem a mű keletkezésének körülményei érdeklik, hanem maga a mű.
Ezt az antológiát még nem volt szerencsém olvasni, de mindenképpen sort kerítek rá, mert a negatív kritika is kíváncsivá tesz olykor; és korántsem biztos, hogy a véleményem megegyezik majd Attiláéval. (Ebből a szempontból sajnálom egy kicsit, hogy a hozzászólások leginkább a kritikáról szólnak, nem a kötetről, mert több ember véleménye mégiscsak biztosabb iránymutatás lenne.)
bz249 @ 2009.12.13. 23:16
csimota24:
Hol a búbánatban hoztam ítéletet a Sors kereke című izéről???

Nem érdekel a mű színvonala, nem érdekelnek az írói. Nem érdekel, hogy tehetségtelenek-e, a könyvet 500 km-es környezetemben úgyse lehet kapni, és soha az életemben nem vettem még egy antológiát se, és nem is tervezek. Nem én vagyok a célpiac. Akkor se venném meg, ha mindegyik 10/10-et kapott volna. Semmilyen értékítéletem nincs a könyvről, sőt nem is lesz. Mint ahogy a kortárs zimbabwei fantasyról sincs értékítéletem.

A vernyákolást ellenben nem szeretem. Azzal kapcsolatban van értékítéletem, ha a kritika írója 0/10-re értékel egy novellát, akkor ne szépítsen vele kapcsolatban semmit, hogy kezdő meg nehéz gyerekkora volt, meg mennyi erőfeszítést tett bele, mert ez mind pont lényegtelen.

A véleményem annyi, hogy egy tehetségtelen írót nyugodtan el lehet küldeni kapálni, mert fölösleges erőlködnie. Csak magának okoz kudarcélményeket, miközben boldog elégedett autószerelő lehetne. Nem tudom, hogy a Sors kereke írói tehetségtelenek-e, ha azok, akkor támogatom, hogy menjenek kapálni. (Te bizonyára tehetséges vagy te még írhatsz.)