Tiger91 @ 2010.12.17. 14:36
Megosztom veletek, nem megvalósítani elöttem!!! Ügye már mindenki hallott a filmes technológiáról amikor egy számítógép leköveti egy ember mozgását és rávetíti egy hasonló avatárra. (lásd king-kong) Nos képzelj el egy kesztyüt pár dróttal meg csilliónyi érzékelővel. Van is ilyen, ha jól tudom. Binárissá változtatja a mozgását a kezednek és már rögtön játékban lehetsz. Ha most nem infrahálóra gondolunk, akkor is le lehet utánozni, hogy futsz vagy csinálsz valamit. Tegyél magad alá egy futópadot. Kicsit gondold át, jobbra balra is mozoghasson. nem túl nehéz megcsinálni ezt sem... Nos. Innentől minden mozdulatod játékba ültethető és közben tényleg leizzadsz. Az agyad meg úgyis lereagál nagyon sok, csak látványelemet. Hogy teljes legyen a kép vegyél fel egy 180°os szemüveget, amiben egy hajlított képernyő van és vetítsd rá a világot amit látsz. Na most azt hiszem, hogy készen vagy, mint egy Mechwarrior robot, egy varázsló, egy isten, egy űrlény, mint te magad virtuálisan, mint bármi! A Second Life szerintem lassan a halálán lesz. Kivéve, ha egy ilyen technológiába nem feccol bele. Persze. Jogos, hogy mindenkiben (lgalábbis bennem) felmerült, hogy miért nem rögtön az idegrendszeri elektromos kisüléseket binealizáljuk. (sőtt ha jól tudom már készül egy a 12es számrendszeren alapuló számítógép. Tehát nem lesz csak feket-fehér. Lesz még 10árnyalat közte.) Azért nem azt írtam, mert az még messze van... De szerintem a fent ismertett már nincs... (lásd nintendo wi) Lehet a technológia más lesz, sőtt biztos vagyok, hogy már valamilyen szinten készen is van... Nos ez az én ötletem/véleményem. És a szerepjáték minden, amikor kitalált környezetben, élethelyzetekben valakinek a bőrébe bújva tevékenykedsz... A gondolataidat pedig -mint a való világban- a cselekedeteid reflektálják. Szerintem semmire sem szabad azt mondani, hogy jó vagy nem jó. Ez csak az egyéntől függ... Köszi, ha elolvastad.
scandaldouglas @ 2010.05.24. 09:43
Köszönjük Herbie az írást a Second Life magyar közösségének nevében. Tudom, hogy reklám lesz, de aki csatlakozni szeretne a magyarokhoz, az nézzen át a http://slhungary.hu oldalra, és érdekességeket olvashat a http://slhungary.blog.hu oldalon is.
Egyébként az írás kissé aktuális is, mivel pont a cikk után váltott a Linden új kliensre, mely könnyebben használható. Valamint most kapcsoltak második fokozatra, mely ellentétben a három évvel ezelőtti hype-pal, sokkal korrektebb, szerintem. 3 évvel ezelőtt mindenki fújolta, most meg sokkal több az elégedettebb hang a programról.
norberyto @ 2010.05.14. 18:36
Tényleg, a cikkel nincs baj, sőt jó hogy valaki továbbgondolja az események lehetséges fonalát. De adja Krad, hogy ne így legyen! :)
norberyto @ 2010.05.14. 18:32
Nagyon elgondolkodtató ez a cikk, viszont én nem szeretném azt megélni, hogy az online rpg lecserélje az igazi asztali szerepjátékot... Hiába próbálkoznak gépesíteni a dolgot, nem fog nekik sikerülni kérem! Azt mindenki tudja, hogy az mmo-k meg a pc-s rpg-k nem is szerepjátékok valójában. De egy online SL szerű dolog se tudja azt visszaadni, mikor haverokkal/barátokkal összeül az ember. Nem is tudom elképzelni az "eredményes" szerepjátékot egy SL környezetben. Tehát az ember nem tud egy konzollal, vagy billentyűzettel, egérrel úgy cselekedni, hogy az tökéletesen reflektáljon dolgokra... kivéve persze, ha ezek az események nem túl komplikáltak. Merthogy az asztali szerepjátékban nem csak "fizikai" cselekedetek vannak...hanem a gondolati síkon is játszódik a történet. Hogy lehet azt visszaadni, mikor a karakter elmeséli a KM-nek, hogy éppen mit gondol, mi játszódik le a lelkében? Mert ezek fontos dolgok, és e nélkül szerintem nem szerepjáték a szerepjáték.
A másik dolog, ami ellenszenvet váltott ki belőlem (no nem a cikk miatt, azzal semmi baj, csak a felvázolt jövőkép aggasztó), az hogyha valóban idáig süllyedünk, akkor minden igazi szerepjátékos egy a Pc előtt nyáladzó zombi lesz.
És mi lesz mondjuk a szerepjáték találkozók sorsa, ha minden online lesz?
Rengeteg kérdés felmerül, várom a köv. cikket!

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>
Herbie @ 2010.05.09. 20:35
Conquerox: Igen, "csak" egy fejlettebb módszer. :vitatkozik: Szerintem jó elképzelés, picit idegen, de van benne potenciál, még okozhat meglepetést, hogy mi sül ki belőle.
Conquerorx @ 2010.05.09. 11:39
Még valami: szerintem a szerepjáték lényegi eleme a karakter szerepének eljátszása, kb mint ha az ember színészkedne. Mindenféle szabályrendszer csak körítés/segédlet e köré. Éppen ezért, amíg nem lehet egy cRPG-ben, mint ami a Dragon age 'tényleg' 'színészkedni', addig én ezeket nem fogom szerepjátéknak tekinteni, és a cRPG-k és a 'valódi' szerepjátékok összehasonlítását félrevezetőnek és feleslegesnek tartom.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>
Conquerorx @ 2010.05.09. 11:36
Ha jól értem az író elképzelését, akkor ahogyan a Second life-t lehetne használni a szerepjátékhoz, az nem változtatna semmit a játék lényegén, csak egy segédlet lenne a játék világának vizuális ábrázolására, úgy mint amikor DnD-ben bábukat használnak annak a jelzésére, hogy a karakterek hol állnak. Ez csak egy fejlettebb módszer.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>
Herbie @ 2010.05.07. 22:55
Orastes: Korrekt. Köszönöm :nemertem:
Orastes @ 2010.05.07. 22:42
a cikk jó, de én maradok az asztali játékoknál, az online játékok nekem nem adják ugyanazt, de minden pillanatát szeretem azoknak a partiknak, ahol játszom, számomra az asztali játék élvezeti értéke sokkal többet nyújt.
Herbie @ 2010.05.06. 18:35
@Eberen_Orkodo: Tényleg érdekes lenne egy cikk a (z asztali) szerepjáték jövőjéről, amelyben összefoglalja a cikkíró a jelenlegi trendeket, lehetséges kimeneteleket.
-- Nem volt célom. Sőt időm, se energiám hozzá. Találtam valamit, beleástam magam, ennyi.

@Lepus: Különben meg ki az az eszelős DM, aki hajlandó egy hétvégi kaland felprogramozásával, modellezésével egy egész hetet eltölteni...
@Pett-Moondevil: ez nem jövője egészen addig, amíg nem tudok olyan sebességgel leprogramozni látványt, amilyen gyorsan el tudom mondani vagy képzelni.
@Aserminio: Ezt már többen mondták, de SZVSZ az egésznek az a rákfenéje, hogy lehet, hogy az SLben teljesen szabadon alakíthatod a magad körüli világot, de ez időt vesz igénybe. Előre elkészítheted a holdkobold barlangját minden apró kavicsot lemodellezhetsz, berakosgathatod a szörnyeket, kincseket, stb., de ha a játékosok inkább úgy döntenek, hogy mégsem mennek oda, akkor vagy megszakítod a mesét egy hónapra, amíg megrajzolgatod a következő helyszínt, vagy fehér négyzeteken játszódik majd a kaland.
-- Nem így működik a játék SL-ben, erre már az előző cikkekben is történt utalás. (bővebben később)

@Lepus: Kevés író van, aki inkább filmeket forgatna írás helyett.
-- Kivéve forgatókönyvírók ezreit szerte a világon. <img src="http://forum.rpg.hu//style_emoticons/default/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" alt="smile.gif" /> A "könyv jobb mint a film" hitvitába pedig bele se kezdjünk, szerintem.
errata: Az írók írni szeretnek, a filmesek forgatni. Kevés rendező van, aki inkább balettozna rendezés helyett. Akkor most melyik a jobb, a balett, vagy a rendezés? :nemertem:

@Lepus: A mesélésben az a lényeg, hogy ÉN CSINÁLOM. A kocsmáros pontosan olyan, amilyennek én elképzelem és leírom, nem olyan, amilyen kocsmáros modellt találtam az appstore-ban. A falu olyan házakból, úgy épül fel, ahogy elképzeltem és leírom, nem úgy, ahogy a gép kidobta / sikerült összeraknom a magam amatőrnél is rosszabb 3d design tudásommal.
-- A kocsmáros/falu pont úgy néz ki, ahogy a mesélő elképzeli, de az asztalnál ülő összes többi játékos fejében mindig más-más kép fog kialakulni, hacsak fel nem mutatsz egy fényképet a kocsmárosról/faluról... akkor pedig hol jobb, mint a géppel dobott változat? Plusz, a kocsmáros is JK, tehát úgy fog kinézni, ahogy a felhasználója testreszabta magának, és tuti, hogy mindenki azt fogja látni, nem lesz félreértés.

@Aserminio: A végső érv pedig egyszerűen az, hogy egyetlen motorban sem sikerülhet mindent beépíteni, így pont az veszik majd el ebből a játékból, amiért a szerepjátékot játsszuk, a valódi döntési szabadság.
-- Szeretem a végső érveket, olyan apokaliptikusak. <img src="http://forum.rpg.hu//style_emoticons/default/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" alt="smile.gif" />
Valódi döntési szabadság az asztali játékban is korlátozott, az szabja meg, hogy a mesélő mit hogyan képes kezelni, mennyire a helyzet ura stb. Nem veszik ki a játékból a döntési szabadság, de mindig korlátok között lesz. Kérdés, mekkora a mozgástér és mennyire rugalmasak a korlátok. Az emlegetett meterek relatíve jól modelleznek és relatíve rugalmasak. Egynek ez is jó. Érdemben ugyanazok a döntési korlátok mindkét változatban.

@lave: A szerepjátékban kulcsfontosságú elemek a személyes jelenlét és a szóbeli történetmesélés - ha ezeket elhagyjuk vagy lecseréljük, akkor már nem ugyanarról a tevékenységről van szó.
-- Szerintem ezek az asztali szerepjáték jellemzői, de kulcsfontosságúnak nem nevezném. Nyilván ez az ideális, de vannak alternatívák. Ez az egyik.

@Urban: A cikk maga azert ment felre, mert a szerepjatek alatt egy erosen leredukalt kepbol indult ki. Az asztali szerepjatekban, mint tevekenysegben ugyanis legalabb az alabbi 4 tevekenyseg egyesul egyidejuleg:
- Ismerosokkel (egy idoben egy helyszinen egyutt) szorakozas;
- Fiktiv vilagban elmerules es interakcio;
- Game (szerencsefaktor, problemamegoldas);
- Reflexio (mindezen tortenesek es sajat eletunk kozotti szellemes egybeesesek, tanulsagok).
En nem ismerek mas olyan tevekenyseget az asztali szerepjatekon kivul, amely ezeket igy egyesitene. A cikk viszont elfeledkezik nemelyikrol...

-- Ezek mind megvalósulhatnak egyidejűleg. Az ismerősökkel, egy helyszínen, együtt szórakozás pedig nem kizárólagos feltétel, csak az egyik lehetőség.