@ 2011.01.04. 14:21
Asthring: Feltételezem, hogy mindenkinek van egy saját, szubjektív világképe az adott kampányvilágról.Ez (elvileg) feltételezi, hogy van valami logikája is. Ha nincs, akkor logika sincs, és ilyenkor lesz 25 méteres városfallal körülvett dombságra épült középkori kikötőváros, parkokkal és magamutogató nemezisekkel. :(
asthring @ 2011.01.04. 13:48
Jaqs: ha a játékvilág (és tegyük hozzá a szabályok sem) koherensek akkor a mese sem lesz az. Hogyan is lehetne, ha egy világ- és rendszerspecifikus meséről van szó? A többiben egyetértek.
@ 2011.01.04. 12:31
Asthring: Attól, hogy egy játékvilág nem következetes és nem koherens, a mese még lehetne az. Felnőtt mesélő, felnőtt játékosok előtt nem állhatna meg ezzel a történettel. Gyerekfejjel én is írtam hasonlóan nyögvenyelős kalandokat, de ott még nem volt annyi tapasztalata az életről senkinek, hogy rámutasson arra, hogy ez vagy az esetleg nem működhet egy ilyen társadalomban. Ja, és a M* a kőkorszaktól egészen az ipari forradalom előtti időszakig terjedő technikai (és olykor társadalmi) fejlettsége mellett középkorról beszélni... :D
kabal @ 2011.01.04. 11:49
Don_Quijote: Na ja. Aki a középkorral szokott példálózni egy fantasy világ esetében, annak az Ars Magica-t szoktam ajánlani, arra van kitalálva. Asthring: Az "Ynev kidolgozott és koherens világ" a magyar RPG-történelem egyik legviccesebb mondása, amin manapság ugyanolyan jókat tudok kacagni, mint az első RÚNA magazin idejében... :-)
asthring @ 2011.01.04. 11:01
szerintem ez egy tökéletes magus modul, bár nem annyira játszható, de féloldalas kommentekben lehet érvelni miért nem illik, vagy éppen miért igen a -egyébként ugyebár legendásan következetes és koherens ;) - világba ^^ egy fontos dolog nem derült ki, leszbikus-e a boszorkány?
Don_Quijote @ 2011.01.04. 10:41
nagyon rég játszottam mókust, és egy kezemen meg tudom számolni, hányszor meséltem, de predoc egy faja hely, gondoltam elolvasom :) az apró szépséghibákkal nem is foglalkozom, azt már véres cafatokra cincálták előttem mások, de egy alapvető dolgot azért megjegyeznék neked (kötekedés nélkül, nem szívózásból, csak úgy), Armaron, amit, mint mesélő, szerintem figyelembe vehetnél ynevhez meríthetsz az irl középkorból, pyar területeken pláne csak az nem mindegy, hogy mit mert pl a környezet, az eszközök, egyes társadalmi elemek, az épületek, stb., stb. működHET úgy, mint itt anno viszont az emberek nem úgy működnek, ennek pedig két igen egyszerű oka van, az egyik az istenek, a másik meg a mágia mindkét dolog valós, létező, kézzel fogható, bárki számára megtapasztalható dolog, és mint ilyen, komoly hatással van az emberi személyiségre irl egy papot megvesztegetsz, nem történik semmi (semmi olyan, amit megcáfolhatatlanul bizonyosnak találhatnánk), yneven viszont elveszti a hatalmát, az erejét, és az istenét, egyszóval MINDENT, amire az egész életét feltette szvsz nincs akkora zacskó arany... van, amit át lehet emelni irl-ből, és van, amit nem igazságszolgáltatás, pallosjog: HA lehetne is valami hasonló, HA, akkor sem hiszem, hogy mindenáron ugrálna a birtokosa, mert itt többtényezős a hatalmi felállás ha yneven valaki elb.sz valamit, azt nem nagyon lehet elkenni, elmismásolni, egyszerűen mert túl sokan vannak, akik a körmére nézhetnek a kedves elkövetőnek, és rá is néznek, hiszen akkor talán ők is előrébb juthatnak a modulból kiindulva ha egy hefremin méretű városban a báró ezt meg ezt megengedheti magának, az azt jelenti, hogy: - a helyi kisnemesség a zsebében van, és nem állnak neki hangoztatni a jogaikat - a helyi papság (az összes istené és az összes pap, mint személy) a zsebében van, mégpedig valamilyen megszállásos dologal, amivel az elvesztett isteni varázserejüket ideig-óráig imitálni tudják a köznép előtt - a városőrség, és a hozzájuk csatolható helyi erők - magánhadsereg (sereg, de minimum jópár tucat harcedzett veterán, ha már hefremin méretű város, nem pedig egy boszorkány a két megbűvölt testőrével) szvsz egyik sem a vállalható kategória, esetleg, talán egy lepkef.gnyi kisvárosban (max. 1000 fő, nulla gazdasági, társadalmi, mágikus "súly") valamelyik eldugott öbölben, de ott is nagyon-nagyon nyögvenyelősen yneven máshogy működnek az emberek, más a kapcsolati háló, mások az érdekek és az értékek, mindennek pedig az istenek és a mágia az oka, ennyi ezt pedig figyelembe kell venni, ha ynevet mesélsz egyébként alapvetően nem rossz, ízlés dolga, hogy mit hoz ki belőle az ember, a lényeg a jó szórakozás :)
Proximo @ 2011.01.03. 13:20
És persze a koncepciós tárgyaláson én mint báró személyesen jelenek meg és a bíró mögött állva suttogom az ítéletet. Így legalább a karakterek jól megnézhetik, hogy ki is vagyok én, a főkolompos. Mert egy csuklyát hátrahúzni pszivel vagy magic-kel 5-6. szinten biztos nem tudnak. Ennyi klisét rég láttam: tényleg csak a fogadó sarkában egyedül ülő fekete csuklyás megbízót hiányoltam. :)
@ 2011.01.03. 11:15
Nemár,troll is lesz? És most etettem? Tiszta oldszkúl mókus! :) Oké...Nálam már itt meghalt a sztori: ha már könnyen eltüntethető, külhoni munkaerővel dolgoztatok és egykisstílű bűnöző közvetítővel, akkor a város uraként nem jelent nekem feltünésmentesen eltüntetni őket. Pláne, ha rengeteg vazallusom és hűséges követőm van. Ha már középkor - amire annyira jellemző ugye a zsúfolt, fallal körülvett városokban fekvő parkok léte. De nem, nekem meg kell rendeztetnem egy gyilkosságot, ráadaásul nem helyi polgároknak álcázott fejvadászokat küldök, hanem két tájidegen vikinget meg egy férfiruhába öltöztetett, feltünően csinos nőt. Gigalol! :D Így jobb?
kabal @ 2011.01.03. 10:55
Jaqs: Jaj, ilyet ne írj, mert mindjárt jön valaki, hogy "Ha nem tetszik, írj jobbat!" :-)
@ 2011.01.03. 10:48
Több komoly sebtől vérző kezdő mesélő által írt kaland. Elfogott a nosztalgia! :D