kozik @ 2011.04.21. 15:30
Ha összességében akarjuk nézni és a puszta szabályrendszer a téma (tehát a világ pl. nem) akkor részemről jelenleg 6/10.
Ha valaki érzi az elhivatottságot, hogy kicsit faragjon rajta, akkor viszonylag könnyen felvihető 8/10-re, igazán profik kellő munkával csinálhatnak belőle 9/10-et is. 10/10 az alapvető egyszerűsége miatt nem lehet belőle, de szerintem ez egyáltalán nem baj.

Első javaslatom, hogy a szintlépésenként 1 db +2 pontos fókusz helyett legyen 3 db +1 pontos.
Páros szintlépésen 2 primary, 1 secondary, páratlanon 1 primary, 2 secondary, ugyanazt fejleszteni egy szinten egyszer lehet, de amúgy akár minden szinten is. Nem lehet több fókusz egy tevékenységen, mint amennyi az alaptulajdonság. +0.5 pont

Második: Tegyük rendbe a talenteket. Első gondolat, hogy amikor szintlépéskor a karakterek talentet kapnának, kapjanak kettőt, amikor nem kapnának, kapjanak egyet. Egy szinten nem lehet duplát fejleszteni, azaz páros szinten két különböző talentet kell választani. Karakteralkotáskor +2 talent. +0.5 pont

- Ez a két változtatás arról szól, hogy a karakterek képességeikben is legyenek eltérők, és ne csak a 6. szint után, hanem a kezdetektől egyre inkább. Ehhez hozzá kell tenni, hogy felénk lassan megy a szintlépés, életemben egyszer jutottam el 8. szintig, 3-4. szint fölé ritkán megyünk és az 5-6. az én fejemben egy már teljesen kiforott, de még nem a világ sorsát befolyásoló félisten hőst jelöl. Ha valahol rendszeres a 10+ szint, akkor fókuszból elég 2x1 pont és a talenteket sem kell ennyire túlzásba vinni, lehet mondjuk szintenként 1. Nekem ez azért nem tetszik, mert eddigre az életerő is nevetségesen magas értéket ér el. Szerintem az ember sokat tanul élete során, de attól még ugyanannyi késszúrásba fog belehalni később is.

Harmadik, hogy növeljük meg a karakterek tulajdonságait és csökkentsük le a kockadobást a próbák során. Ez már trükkös, mert akkor meg kell variálni a Dragon Die-t és a hozzá kapcsolódó speciális cuccokat, amik egyébként teljesen jók. Ezt most itt hirtelen nem dolgozom ki, de ha lenne egy elhivatott társaságom hozzá, ebbe az irányba mennék. +1.0 pont

Az utolsó nagy témakör (1 pont) pedig a varázslók táposságának normalizálása, amit hirtelen nem is tudok hova tenni. A plusz varázslatok sokkal többet érnek, mint a többi kaszt szintenként kapott különleges képességei.
Amin első körben változtatnék, az az, hogy az első szintre megtanult varázslatok és mana pool nagysága hasonló arányú "büntetést" váltson ki. Pl lehetne egy olyan irányú fejlesztés, hogy mondjuk a max mana a max életerőből vonódik le, mintegy a lírium egészségkárosító hatását szimbolizálva, vagy fókuszokból, a varázslásra fordított idő máshol jelentkező hiányát jelölve, a varázslatok pedig darabonként 1, de inkább 2 talent "árúak" lehetnének.
Így ha valaki indít egy mágikus erővel alig bíró apostate karaktert egy árva varázslattal és 6 max manával, egyéb képességei alig gyengébbek egy átlagkarakterénél.
Ellenben ha kihozunk egy, a Kör védelmét egész életében élvező birodalmi mágust, annak bizony legfőképp szociális, de azon kívül harci és egyéb teljesítménye is gyengébb lesz cserébe nagyobb varázshatalmáért.

Tegyük hozzá, ezen utolsó gondolat elég jól felrúgja az eredeti koncepciót, miszerint legyen a rendszer a karakteralkotással együtt egyszerű, instant, "as is", de mindenki el tudja magáról dönteni, hogy gyakorlott szerepjátékos vagy sem és mi érdekli, hogy szeret játszani.

Időmilliomosok persze kidolgozhatnak egyéb stuntokat, minden lehetséges körülményre és szituációra módosítókat és szabályokat, de ha a fent leírtaknak csak a fele lenne normálisan kidolgozva, én szívesen elkezdenék újra játszani.

Konklúzió: nem szeretném temetni a rendszert és szerintem megéri az energiát háziszabályokat kidolgozni hozzá, csak jelen pillanatban nekem nem felel meg játékra.
Brutalis @ 2011.04.20. 11:47
Kösz az infót, Kozik! Ha tényleg ekkorákat hibázik a rendszer, akkor nem érdemes vele érdemben foglalkozni - esetleg háziszabályokkal lehet foltozgatni, de nem vagyok benne biztos, hogy nem kerül több melóba, mint amennyit ér.
kozik @ 2011.04.15. 14:41
Induljunk ki abból, hogy a játék remek. Tényleg az. A hangulat, az egyszerűség, az ötletek, a stuntok, a tulajdonságok fejlesztése, mind nagyon jó.

Ezért csak azt a részt írom le, ami miatt mi abbahagytuk a játékot.

A karakterek főtulajdonságai egy K6 keretein belül mozognak nem csak az első pár szinten, hanem gyakorlatilag egy teljes életút alatt.
Szintlépésenként a karakter egy tulajdonságát fejlesztheti egy ponttal, azaz ha a karakteralkotásnál valaki bemákolt 4-5 plusz pontot a többiekhez képest, az tulajdonképpen szintekkel magasabbnak számít.
2-3 pontnyi különbség két karakter között már óriási különbséget hivatott jelölni, ezzel szemben minden próbadobás 3K6-tal megy, azaz elveszik gyakorlatilag minden különbség és csak a dobás eredménye számít.
Felszívódhat fényes napsütésben a drabális harcos az utca népe elől, hiába képzetlen a lopakodásban és lehet képtelen kinyitni a zárakra specializálódott zsivány a világ legegyszerűbb lakatát. Sajnos gyakrabban történt meg, mint elfogadható lett volna.
A nagy súlyú, két szintenként választható talentek pontosan annyit érnek, mintha a három kockából az egyik tovább fordult volna. Esetleg kevesebbet.
A csak egyszer választható fókusz (+2) egyszerűen elveszik egy 3K6-ban.

Meguntuk, hogy a karakterlap teljesen fölösleges és mindenféle egyéb módosítás nélkül, simán 3K6-okat dobálva is játszhattunk volna.

Pont azért, mert mindenki ért mindenhez és csak a tulajdonságaitól függ, mennyire, a varászló túl tápossá válik. Ő is ért mindenhez, mint mindenki más, plusz varázsol. Nem is keveset, nem is gyengét.

Ha ugyanez a szabályrendszer úgy lenne kidolgozva, hogy a karakterek tulajdonságai 2K6 vagy esetleg 3K6 nagyságrendben lennének és erre jönnének a K6-os próbák, kétszerilyen jó lenne az egész.
GothPunk @ 2011.04.12. 09:24
Martin világán játszódó Song of Ice and Fire RPG is a GreenRonin munkája, írtam is róla a blogomon, mert játszottuk egy darabig. http://gothpunk.freeblog.hu/archives/2010/08/24/Song_of_Ice_and_Fire_RPG/
GODPOWER @ 2011.04.12. 06:17
Chomynál a pont. Köszönöm szépen. Pontosan ugyanezt akkartam reagálni. Küldök egy virtuális sört neked.

Üdv!
chomy @ 2011.04.12. 00:38
Loreadon: az egész partink, engem is beleértve, rajong a regényciklusért, de kizárt, hogy élveznénk játszani a világán. Mi is a "szörnyes" fantasyt kedveljük jobban a játékasztalnál. Egy jó világ nem feltétlenül jó arra a játékstílusra is, amit szeretsz játszani.
Loreadon @ 2011.04.11. 19:25
GODPOWER, szerintem te még nem olvastad a Trónok Harcát... Az egyik legjobb fantasy világ, de többé kevésbé szörnymentes.
Blob @ 2011.04.11. 17:44

Blob: Nem értek egyet. Íme pár új és előrendelhető számítógépes játék ára az Amazon.com alapján kedvezmények nélkül, Xbox-ra:

Dragon Age II: $59.95


Nem hiszem, hogy releváns lenne össze hasonlítani egy crpg árát egy p&p rpg-ével...
GODPOWER @ 2011.04.10. 08:26
A játékot nem ismerem, de számomra fontos egy fantasy világnál, hogy legyenek benne szörnyek, minnél változatosabb kivitelben.

Üdv!
Glowface @ 2011.04.09. 16:44
A kezdődobozban 19 különböző NPC-típus és szörny leírása szerepel (plusz néhány további a példamodulban), persze az alacsony szintekre. Olyanok, amik a videójátékban is szerepeltek: mérgező óriáspóktól démon-megszállta emberevő csonvázig, vad harci kutyától falkákban vadászó sárkányfiókáig, az orkszerű csorlák éjfattyútól a mélyutakon élő behemót brontóig, vagy éppen közönséges útonállótól a pagony-elf vadászig. Nem annyira a sokkolóan újszerű lények jellemzőek, de az viszont igen, hogy az ismert fantasy lényeknek adnak egy csavart, és a világra jellemző, egyedi hátterű, szokatlanabb hangulatú dolog lesz belőle.