Aldyr @ 2011.06.21. 14:47
Egy kis adalék...
http://www.fantasycentrum.hu/node/431
Aldyr @ 2011.06.20. 07:11
Aeron_Drosil: a névválasztás és a pókistennel kapcsolatos felvetésed az, ami konkrét, tehát ezekre tudok érdemben reagálni.
- Névválasztás: valóban akad hasonlóság, egyetértek, ez a döntésünk tudatos volt. Miként az is, hogy az első generáció tagjai (továbbá a holdasházak leszármazottai) egyiptomi csengésű neveket használnak.
- Pókisten: szerencsére vagy sem, de a Forgotten Realms/drow regények közül csupán az első hatot olvastam. Ez alapján eltúlzottnak érzem a reakciód. Khaál kisisten, tulajdonképpen egy ximúr. Mivel rengetegen pusztulnak bele a pókmarásokba, a kóbor elfek gyakorta áldozatot mutatnak be neki. A tartományban gyakorlatilag nincs semmiféle elterjed/kiépített vallási kultusz. Szóval nem értem, miben is hasonlít az ammeres és a drow "pókegyház".
A csalódásod egyéb okaira azért kíváncsi lennék:
- Milyen konkrét elvárásaid voltak a kötettel szemben?
- Milyen apropóból vetted a kezedbe? (ez más szempontból érdekel)
- Kik a kedvenc íróid/vagy köteteid?
Olvastál már előzőleg valamilyen ammeres kötetet?
Az ízlésvilág is szempont lehet: nekem pl. csalódás volt Fritz Leiber Éjasszonyok c. kötete, vagy Anne McCaffrey első magyar nyelven kiadott Pern regénye. Steven Erikson Malaza-sorozatából sem vettem meg a folytatásokat. A maguk "műfajában" kétségkívül kiváló kötetek, vannak értékeik, de nekem nem jöttek be. A másik oldalt szemlélve: színvonalon alulinak tartottam az összes "új" Dragonlance kötetet, csakúgy a Warhammer és FR regényeket. Bizony Moorcock egynémely könyve szintúgy ment a levesbe (pl. Örökkévaló Bajnok, Gloriana). Gemmell, GRRMartin, Sapkowski és Abercrombie viszont bármennyi jöhetne...

A fenti kérdésekre adott reflexióból már körvonalazódhat valami, ami bennünket (szerkesztőt, szerzőket) is előre visz. Mert véleményből sok van (lásd a kötet topikját a Cherubion honlapon), de csak a konkrétumokból lehet tanulni.

Persze nem kötelező válaszolnod, elvégre a véleményt szükségtelen indokolni, és nem is várhatom el.

Dadid: írtam neked levelet!
Dadid @ 2011.05.28. 13:19
Aldyr: Először is szeretnék gratulálni a kötethez (bár még nem volt szerencsém elolvasni mert csak most tudtam meg hogy megjelent), a borító nagyon pofás lett, a tartalom meg engem személy szerint érdekel, úgyhogy biztos át fogom olvasni! :)

Másodszor szeretnélek megkérni hogy e-mailben tájékoztass a fórumon korábban említett grafikai pályázattal kapcsolatos eseményekről, mert érdekelnének a részletek amibe a fórumon nem szerettél volna bele menni (e-mail címem: veghdavid@freemail.hu), mivel én is pályázó voltam, és majdnem egy évvel ezelőtt még egy e-mailt is küldtetek, hogy harmadik helyezést értetem el a művemmel a grafikai pályázaton! A telefonszámomat is elkértétek a továbbiakkal kapcsolatban, ennek ellenére azóta semmit sem közöltetek a pályázatról, és nem is jelentkeztetek. Nekem nagyon tetszett a bevezető, amit a pályázathoz írtatok, ahogy a világ is, amit teremtettetek, így szívesen rajzolgatnék a később is írásaitokhoz (amennyiben erre van igény vagy lehetőség). Örülnék neki tehát, ha megosztanád velem hogyan is zárult ez a történet. Előre is köszönöm!
Aeron_Drosil @ 2011.05.16. 12:38
Bocs az elrontott BB codeért.
Végszó: Nekem nem tetszett, CSALÓDÁS volt:(
Kiváncsi vagyok mit mondasz Aldyr.
Aeron_Drosil @ 2011.05.16. 12:36
Kommentálnám az eddigieket. Lehet fújn, de az a te szégyened ha így teszel:)
Salvatore:Én a Salvatore könyvek 2/3át olvastam, meg is van vagy 15. És (lehet hogy nem leszek a véleménymmel népszerű, de) Én ki nem állhatom Drizztet (az én elfajzott, sötét lelkemnek Artemis Entreri az igazi táp;)). Szerintem egyszerűen irreális hogy egy éjsötét helyről származó sötételf idealista, érzelgős, becsületes és barátkozós legyen, és még gyengéd lelkű is.
Ez a könyv:
Olvastam ezt is. A fele koppintott. A neveket akár Salvatoretól is kérhették volna, a pókisten gyakorlatilag ugyanazzal az imázsal, csak más elvekkel, ami tetszik , hogy legalább enyi önállóságuk volt. A Szívfalós dolog tetszett, és ezzel egyedül álló az antológiában. Eric Muldoom tehetséges iró, lehet belőle valami. De nem EZZEL!
PolitikaEmellett az intrika, cselszövés érdekes lehet, szeretem is (Szívfalós rész), de ebbe ha kicsit kevesebb van akkor nincs. Tehát erre nem vagyok benne biztos hogy lehet hivatkozni.
Armand, Aldyr!
Jó vicc, első, tisztellek, utóbbi. Tényleg nagyon higgadtan tartod a frontot több emberrel szemben. Mint a 12 dühös emberben a fehér kabátos:)
De az érveid szinte végig ugyan azok. Engem nem győztél meg.
[u]Witcher:[/u]
Olvasta, játszottam, Geralt abszolút nem EZ.
Aldyr @ 2011.04.25. 15:37
Kedves Armand,

Ha valami távol áll tőlem, az a politika területe. És most finoman fogalmaztam.:)
A borító értelmezése számomra továbbra is másodrangú kérdés. Pl. öcsém nemzedékének Salvatore és Mélysötét az ég világon semmit nem mond, azaz sokak számára ez a vélt/valós párhuzam mint első benyomás nem is létezik. Nála Warcraft, Witcher, Warhammer "játszott".
Mi tervezők ezt a döntést hoztuk, hogy így fog kinézni a főhős, és... nagyjából ennyi. Szerintem nem igazán mérlegeltük hosszasan, vajon milyen reakciókat fog kiváltani a festmény eltérő olvasói körökben. Lehet, hogy ez hiba volt, beismerem, de az eddigi visszajelzések alapján az olvasók egyértelműen a tartalom alapján ítélnek.
Armand @ 2011.04.24. 22:07
Kedves Aldyr,

Minden tisztelet mellett a higgadtsagodert, de ha valaki kiad egy konyvet, ahol egy drow ket karddal pozol, es a feje folott oles betukkel pofankur a "Sotetelf" cim, akkor ezek utan athallasokrol beszelni...hmmm. Gondolkoztal mar valaha azon, hogy partszovivo legyel?:)
Aldyr @ 2011.04.23. 07:45
Noro: mindaz, amit írsz, megítélés kérdése. Maximálisan tiszteletben tartom a véleményed, de nem szükséges elolvasnod a kötetet, ha zavarnak az áthallások.
És amúgy a fülszövegben a következők szerepelnek:
- véropál,
- pókselyem,
- opálacél,
- tűzgriffek
- sárkányok,
- renegáttá lett kardnemesek,
- ximúrvadászok
- kóbor elfek,
- boszorkányok,
- Dzardan ősi palotavárosának titkai,
- Khaál pókisten kultusza,
- a Szívfaló legendája,
- Setephis urainak örökösödési harca.

Akárhogy számolom, a pókisten egyetlen tétel a 13-ból.
Noro @ 2011.04.23. 07:26
"Pók... a kígyó, a tűzgriff, vagy a baziliszkusz mennyivel lett volna jobb?"
Sokkal, mivel azok nem áthallásosak. Ha több vallás is szerepel a könyvben, miért éppen a pókisten került a fülszövegbe? Egyszóval az összes keresztkérdésem arra vonatkozik, hogy miért kellett a közismert párhuzamokat ilyen fájdalmasan kihangsúlyozni?
Aldyr @ 2011.04.22. 21:09
Noro: egyszerűen arra értettem, hogy a hazai olvasótábor körében Mélysötét és a drow közismert fogalom/jelenség. A sötételf kifejezésre a legtöbbeknek - sajnos vagy sem - a fentiek ugranak be. Ha hozzányúlsz a témához, egyszerűen nem lehet megkerülni, ha másért nem, hát hogy eldöntsd, miben akarsz más lenni.
Pók... a kígyó, a tűzgriff, vagy a baziliszkusz mennyivel lett volna jobb?;)
Amúgy Khaál vallása csupán egy a sok közül: a tartományban egyedül a kóbor elfek körében népszerű. De ez a kötetből kiderül. A Dracalar-ház c. elbeszélésben pl. két másik "irányzat" jelenik meg markánsan.
Két kard: Több formációt kipróbáltunk (kard nélküli beállítást éppúgy, mint a pallost markoló harcost - utóbbiról be van linkelve egy kép a kötet topikjában), végül mégis ez a megoldás vitte el az érmet. Feltételezem, arra gondolsz, asszociálhatunk akár Drizzt pengéire is. Természetesen így van. Azért megjegyzem, hogy a mi házi felmérésünk alapján pl. jóval többen voltak azok, akik a Sapkowski-féle Witcherrel azonosították a karaktert.