Jety @ 2015.09.07. 22:59
Sziasztok!
Nagyon hasznos volt számomra a cikk, meg is van már a játék, nagyon megörültem, hogy ismét kiadták magyarul. Írtam is egy ajánlót a szellemlovas oldalon (most) a magyar verzióhoz.
A videók sokat segítettek abban, hogy a játékot ismeretlenül is megkedveljem illetve, hogy könnyebben megtanuljam az alap szabályokat ám találtam a 2. videóban egy hibát.
A kapu zárása után a pecsételésnél (igaz ez nincs kiemelve, de mivel nem volt szó az Ősi jel nevű kártya használatáról aminél ugye próbadobás sincs így feltételezem, hogy 5 nyommal lett lepecsételve a kapu) nem a Vén végzetjelzőjét kell leszedni, hanem a dobozból kell húzni egyet. Az Ősi jel használatakor nem kell próbát dobni, egy épelme és élet veszteség árán pecsételhető és ekkor a Vénről kell leszedni a végzetjelzőt, melynek a másik oldala az ősi jel.

Lehetne csinálni magyar videót is a teljes szabály alkalmazásáról esetleg egy teljes játékot felvenni (persze kicsit megvágva) ami alatt megy a magyarázat is. Ahogy észrevettem sok embernek nehéz megtanulni a szabályokat, bár nem értem miért (talán lustaság), néhány alapos szabálykönyv átolvasás után nem igazán maradnak sötét foltok, azt a néhány dolgot amire csak homályosan utal a szabálykönyv fórumon is meg lehet kérdezni, de mindent ki lehet következtetni...

Én mindenkinek ajánlanám és nem csak Lovecraft fanoknak, attól, hogy valaki nem ismeri a világot beszippanthatja a játék, elég ha a horror sztorikat kedveli, max néhány utalás nem fog számára "átjönni".
jones5555 @ 2013.01.06. 11:34
Sziasztok!
Nem tudjátok, hogy várható-e az újrakiadás idén? Érdekelne ez a játék.
HMnuncius @ 2011.08.17. 09:15
Sziasztok! Tudjátok, hogy hol lehet még megszerezni az arkham horrort magyarul? vagy mikor nyomnak újat belöle?
Elöre is köszönöm :)
lioneddy @ 2011.07.07. 13:26
Hali. Lenne egy kérdésem a tapasztalt Arkham játékosokhoz. Szlovákiában élek és nagy Arkham rajongónak mondhatom magam. Sajnos csak angolul van meg a játék és ez nagyon megnehezíti a játékot mivel a legtobb játékpartnerem nem beszél angolul.

Azt szeretném kérdezni lehet-e valahonnan letolteni magyar kártyafordításokat az alap Arkham horror játékhoz? Foleg a találkozások és mítosz kártyákra gondolok.

Nagyon szépen koszonom a választ ;-)
CyrusHell @ 2011.05.28. 20:48
Kedvelem ezt a játékot, de tapasztaltam, hogy csak olyanokkal érdemes játszani akik ismerik Lovecraft műveit. Mindegy, hogy egyéb társasban v szerepjátékban mennyire tájékozott valaki, ha nem ismeri a hátteret csak szenvedni fog és szenvedést okoz. Unatkozó emberek ne ezzel próbálják elütni az időt. A játékidő általában tényleg sok, de ez már eleve a siker jele; ha nyílnak kapuk de a jk-k nem zárják, akkor nem tart sokáig :D (és úgy rémlik van olyan kártya, hogy "a Vén felébredt", nem kell hozzá 5 perc sem, csak peches/mázlis kéz)

Régen nem játszottam már, de jó róla olvasni, köszi a cikket!
Mosomedve @ 2011.05.27. 20:25
Antiserver:
partijáték-irónia
arra céloztam hogy két kör között elolvashatod a Puskin összest(ez is irónia), vagy aktívan ismerkedhetsz.

kooperatív játékban Camelot, BSG sokkal pörgősebbb(BSG-ben mindenki köre alatt aktív vagy általában)

Azt hittem ittasok vagytok a videon, bocs.
Simulacrum @ 2011.05.27. 06:07
Akkor majd én jövök biztatni. Videók most is jók, mint máskor, csak így tovább! :-)
A magyar fordítás pedig szerintem jól sikerült, Thaur csak így tovább! :-)

A játékkal kapcsolatban pár dolog:
A játéknak nem az a hibája, hogy sok idő mire sorra kerülsz, mondjuk 8 játékos esetében ez tényleg nem kis idő, hanem maga az egész hosszúsága. Mivel kooperatív játékról van szó, mikor nem az adott játékos jön akkor is lényeges megbeszélni, hogy mit csináljon a soron levő, hisz éppen ez a lényege. 5-8 játékos esetében azonban nagyon hosszú lehet a játékidő, amit azért vannak, akik nem igazán szeretnek, ezért a játék nagyon társaságfüggő. Volt olyan társaság, ahol nagyon bejött a játék és volt olyan, ahol kínszenvedés volt egy-egy kör. Nagyon hosszú lehet a pontos szabályismertetés új játékosok számára és a különböző játékosszámok mellett lényeges eltérés van a társas nehézsége között (ezt most csak az alapjátékra értem). Egy idő után az egyes helyszínek szövegei is memorizálódnak, ezért a kiegészítők beszerzése tényleg ajánlott.
Ettől függetlenül egy nagyon jó játékról van szó, nagyon szépen megalkották.
Antiserver @ 2011.05.26. 23:07
Mosomedve! Ahogy a leírásban is írtam: "Ideális létszámnak a 4-5 főt mondanám, ekkor pörög még ugyanis a játékmenet, nem kell sokat várni egy-egy embernek, hogy sorra kerüljön..."

Egyáltalán nem parti játékról van szó, szintén szerepel a szöveges ismertetőben, hogy "egy kooperatív játékról van szó, amelyben rendkívül jó stratégiai érzékre van szüksége mindenkinek, szorosan együtt kell működni a végső győzelem eléréséhez" Aki parti játékot akar, az vegyen egy Munchkint, Kragmorthát, vagy más hasonló stílusú játékot, de egy Arkhamtól ne ezt várja el. Ezekhez a játékokhoz alapból úgy kell leülni, hogy tudod, hogy x ideig gondolkoznod kell a lépéseken, sokáig eltarthat adott esetben, mire a játékosok megtervezik, mit kell az adott körben cselekedniük. Ezért stratégiai-kooperatív.

Azt megint nem értem, hogy a társasjáték és az rpg között miért kell választani. Nem feltétlenül rpg-znek a társasozók, és nem feltétlen társasoznak az rpg-sek. Két külön kategória, két külön "rajongó tábor". Vannak köztük átfedések, ellenben én kapásból tudok mondani a szűk baráti körömben minimum 7-8 embert, akik imádnak társasozni, de soha sem játszottak rpg-t, mert egyszerűen nem vonzza őket.

A videós megoldásra pedig mindeddig csak pozitív kritikát kaptam, az első részeknél szinte minden hozzászóló bíztatott, hogy folytassam a megkezdett irányt. Sajnálom, hogy neked nem jön be. Őszintén szólva nem értem, mire gondolsz "ittas videók" alatt, senki nem volt ittas a videók készítésekor. Ezeknek a "játék közben" felvételeknek a lényege épp az, hogy aki nem kíváncsi az elemzésekre, az bele tudjon nézni csak röviden, hogy hogyan néz ki a játék egy kisebb baráti társaság esetében, menet közben.
Mosomedve @ 2011.05.26. 20:10
Az kimaradt, hogy az Arkham mennyire pörgős parti játék.
6 játékos
sorra kerülsz, majd kimehetsz beszélgetni a többi partizóval, mert 30-40 percig nem lesz rád szükség az asztalnál...
kétszer próbáltuk végignyomni, és időhiány miatt(6 óra játékidő) ott hagytuk.
mindezt veterán társas rpg csapattal.
konklúzió: ha már összeülünk 8 órára akkor rpg

próbáld ki mielőtt megveszed

más téma:
hogy ünneprontó legyek,ezeket a kézikamerás ittas videókat erőltetni kell?
kicsit olyan performance szerűek, de nem jó értelemben.
egy sima szöveges leírás többet ér pár képpel.más nem érzi így?
Thaur @ 2011.05.26. 17:01
Továbbá, minthogy a DV nem maga nyomtat, hanem az FFG nyomtatásaiba száll be ("nos, lesz x példány, plusz még a franciák kértek ennyit, az olaszok annyit, a magyarok..."), régi Arkhamot csak és kizárólag akkor tudna nyomtatni, ha az FFG nosztalgikus okokból maga is így tenne.

>másrészt pedig angolul sokkal hangulatosabb (nem csapja agyon a fordítás).
Köszönöm, köszönöm. Virágokat az öltözőmbe kérem. Köszönöm. :)