flyinghair @ 2011.10.04. 12:20
Na kérem, pénteken megjött az Elder Sign, így a hétvégén kipróbáltam. A játék egyébként FFG játékhoz méltóan gyönyörű, minden eleme szép és kifogástalan. A játék karaktereit, és mérhetetlen vénjeit pedig már ismerhetjük az Arkham Horrorból. A mechanika itt azonban más, és lényegesen egyszerűbb.

A hétvégén 3 kört játszottam, két single player játékot, illetve egyet hármasban. (Arkham Horrort sosem volt kedvem egyedül játszani...)
Mindháromszor kb. Másfél óra volt a játékidő, előpakolás 10 perc, és elpakolás 5 perc. 

Bár mindenki a könnyűségére panaszkodik, az első játékban esélyem sem volt. Cthulhut húztam, meg Jenny-t, a dilettáns csajt. Ő pár nap után meghalt, de neki legalább sikerült kalandot teljesítenie. Utána jött a magánnyomozó, ő is meghalt, aztán a kutató, és ő is. Végül a fotós, neki már nem sok reménye volt, Cthulhu ellen lelte végül halálát. 13 végzetjelző került fel, és pontosan 1 db ősi jelet tudtam szerezni a játék alatt. Nem hiszem, hogy kihagytam volna szabályt, de nagyon kemény kalandok voltak, özönlöttek a szörnyek és zárolták a legjobb kockáimat. A mítosz kártyák meg csak szórták a végzetjelzőket.

Másodjára Hastur ellen küzdöttem, Dexterrel, a varázslóval. Jól ment már 9 ősi jelem volt, és csak 2 végzetjelző. Aztán belementem egy vakmerő kalandba és buktam, így Dexter belehalt. Nyomok, tárgyak, varázslatok tömegét dobtam ki vele, a beváltatlan trófeákról nem is beszélve. Új karaktert kellet húznom. Jött Bob, a kereskedő srác, és akkor a játék is bekeményített. Szörnyek, végzetjelzők sorban, nem jöttek ki a gurítások... Végül összekapartam a maradék 4 ősi jelet. Ezalatt 7 további végzetjelző került fel. Nem sok híja volt, még 2 és felébredt volna.

A harmadik játéknak már többen futottunk neki. Yog-Sothoth volt az ellen, Caroline, a pszichológus, Amanda a hallgató, és Vincent az orvos vágott neki a kalandnak. Vincent halála után Gloria, az író jött játékba. Ez a játék elég kiegyensúlyozott volt, párhuzamosan haladtunk és bár Yog-Sothoth is elért 8 jelzőt, nem nagyon éreztük magunkat veszélyben. Mondjuk ez volt az első játék, amikor egyetlen olyan mítoszkártyát, kalandot vagy szörnyet sem húztunk, ami zárolta volna a kockáinkat.
Így elég jól haladtunk, és aránylag simán nyertünk.

A játék az Arkham Horrorral ellentétben kevésbé emlékeztet szerepjátékra, hiszen nincsen mozgás, a tárgyak csak egyszer használatosak, így azt sem mondhatjuk, hogy általuk fejlődik a karakterünk, továbbá hiányzik a helyszínkártyák húzásának izgalma. de megmaradt az utolsó pillanatban gurított megfelelő szimbólum diadalmas érzése, illetve a mi mindig felolvassuk a kalandkártyák hangulatos leírását.

Hogy a játékot nehezíteni kell-e házi szabályokkal? Komolyabbakba még nem mentem bele, de kettő alkalmazok: 1. Nem lehet Ősi jelet venni a bejáratnál trófeákért. 2. A szörnyeket egyenletesen kell elosztani a kalandlapokon!

Nekem bejött, és az első két játék éjszaka egyedül egy olvasólámpa fényénél és megfelelő zenével rohadt nyomasztó volt és hangulatos. Nem Arkham horror, de nekem bőven adta a feelinget. Annyi idő alatt lejátszható, mint amennyi idő az Az Arkham felállításához kell, és az is biztos, hogy ehhez is érkezik majd kiegészítő bőven...
Leaxe @ 2011.09.28. 11:07
Angolul tudóknak érdemes ide bekukkantani:

http://boardgamegeek.com/boardgame/100423/elder-sign

Főleg a Fórum és a "personal comments" rész lehet érdekes:

http://boardgamegeek.com/collection/items/boardgame/100423?comment=1

Mi kipróbáltuk, hárman igencsak pörgős, és 50 perc körül volt, szabálymagyarázattal együtt. Nyolcan nem játszanám.

És igen, ahogy Thausur mondja, ez inkább kockajáték.

(aki még nem regisztrált a BGG oldalára, tegye meg és csatlakozzon a magyar guild-hez: http://www.boardgamegeek.com/guild/195)
flyinghair @ 2011.09.28. 10:57
1-8 személy.

Nem csak az ár döntési tényező. Nagyon szerettem az Arkhamot. Amíg egyetemre jártam hetente, vagy akár hetente többször is előkerült, és éjszakába nyúlóan játszottunk. Ma már ezt nem tehetem meg. Hosszú tervezőmunka és egyeztetés szükséges, hogy összehozzam a bandát., egy megfelelő időpontban. Nincs ad hoc játék, mert már előkészülni sokszor másfél óra, pláne ha esetleg ki is kell venni egy-egy kiegészítőt. Így aztán évente kétszer ha leveszem a polcról, persze még így is szeretem, a probléma inkább ott van, hogy a gurítások miatt a játék nagyon szélsőséges tud lenni, és bosszantó, hogy az ember két hétig hangolódik, készülődik, szervezkedik, aztán a második körben ellehetetlenedik a karakterem, és szenvedek a végéig. Pont ezért jelenthet megoldást a 2 órás Elder Sign, ha hozza a hangulatot. Könnyű előpakolni, 2 óra játék. Szuper.
strato @ 2011.09.28. 09:25
A jövőre nézve szeretném kérni, hogy a társasjáték ismertetők végén tüntessük fel a következő adatokat:

A játék hivatalos honlapja itt van:
http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite.asp?eidm=168
Én itt a Description részben azt találtam, hogy maximálisan 8 játékos játszhatja, de egyedül is lehet, és két órát írnak a játékidőre.
SzodasLova @ 2011.09.28. 08:47
Hahóci, nem tudom elolvasni a doboz oldalán, hogy hány játékosnak készült. Léciléci, írd meg!.. :)
Köszi!

StB @ 2011.09.27. 11:12
Hivatalos bemutatóvideó:
Thaushur @ 2011.09.27. 11:01
Nagyon jó cikk, jó hogy előkerülnek az újdonságok is a régi klasszikusok mellett. Annyit tennék csak hozzá, hogy a képeken is látható rengeteg kártya ellenére ez maximálisan egy kockajáték, nem igazán a kártyákkal kell operálni.
Antiserver @ 2011.09.27. 10:54
Oh, igen a játékidő elvileg max 1-2 óra.
Kimaradt, köszi :)
Guildenstern @ 2011.09.27. 10:49
Fontos kérdés, hogy milyen hosszú a játékmenet. Az Arkhamnál számomra az a legkomolyabb visszatartó erő, hogy egy este alatt nem tudjuk végigjátszani.