Ynas_Midgard @ 2013.02.13. 22:06

galu22: Saját útjaim és tanulmányaim alapján évek óta szeretnék egy (dél)kelet-ázsia kultúrájából erősen merítő kampányba fogni, de igen nehéz az ilyenhez kitartó játékosokat szerezni. A ninnyakungfu-t legalább mindenki ismeri, tudja magát hozzá viszonyítani. Az Empire of the Petal Throne féle játékok nagyon idegennek és érthetetlennek hatnak sokak számára (számomra is).


Nyilván az a kérdés, hogy a délkelet-ázsiai elemek mennyiben befolyásolják a játékmenetet és mennyiben jelentenek díszletet a kampányhoz. Az ODD74 fórumon többször feljött az EPT, mint nehezen játszható, idegen játék; pedig valójában az egzotikus elemek nagyobbik része csak díszlet (kb. annyira, mind a D&D pszeudo-középkori környezete), ráadásul a kampánykezdés alapesetben eleve kívülálló játékos karakterekkel javasolt.

Hasonló módon tudom elképzelni (még az irodalmi hagyományokkal is összecsengve) a sword-and-planet stílusú kampányok felütését is. Vagy egy Carcosa-kampányét.
Premier @ 2013.02.06. 00:47

Számomra nem derült ki, hogy a cikk
író miért is szereti igazán.


Erre szerintem legalább részben választ kapsz majd a cikk második felében, ami nemsokára felkerül a honlapra. Kis teaser: a további kiadványok tele vannako olyan anyagokkal, amelyek settingtől függhetlenül használhatók.

A Dagályról még írhattál volna, hogy hogyan hat a világra. Belehajóznak a bátrak? Vannak ott kincsek?


Azért nem írtam erről, mert ki tudja, lehet, hogy valaki még egyszer játékos lesz a világban, és nem akarom lelőni a kozmológiai poénokat. De azok kedvéért, akik dafke szeretnének spoilert:


SPOILER SPOILER SPOILER

A Vörös Dagály egy létsíkok között vándorló ragadozó, amely egyik világot zabálja fel a másik után, emberestül-istenestül. Az utolsó szigetcsoport még az előző áldozat maradványa, a Shou-k az eredeti, gyíkemberszerű Shou nép által teremtett/kitenyésztett rabszolgaharcosok utódai. Istenük, Shakun önfeláldozása mentette át a szigetet egy másik világba - csak aztán oda is eljutott a Dagály. Az isten esszenciája kis részben beleégett a sziget anyagába, ezért állt le a Dagály terjeszkedése - legalábbis egyelőre.

Ezekből következik, hogy aki belehajózik a ködbe, annak úgy 100%, hogy annyi. (Kivéve, ha a mesélő mást akar.)


A konfliktusok taglalása eléggé megdobta volna a cikk terjedelmét. Egyrészt ott van a menekültek és a Shou-k közötti, most már többszáz éves történelemmel bíró konfliktus. Ott van a különböző menekült népcsoportok közötti számos súrlódás és belső probléma (a Pokolkirályok átvették a hatalmat Kuehben, Tien Lung a nekromanták és őrülten kísérletező mágusok városállama, stb..)

Amúgy a világ tudatosan úgy van megszerkesztve, hogy a mesélő a neki tetsző konfliktusok domboríthassa ki. A Dagály maradhat a háttérben, vagy előtérbe kerülhet egy lovecrafti beütésű kampány során. A Shou-k lehetnek egyszerű goblinoidok a lelkiismeret-furdalás nélküli gyakáshoz, vagy egy nagyobb ívű, morálisan bonyolultabb kampány szereplői, akikkel pl. előbb-utóbb szövetséget lehet kötni a dagály elleni küzdelemben.
Eberen_Orkodo @ 2013.02.05. 21:39
A Dagályról még írhattál volna, hogy hogyan hat a világra. Belehajóznak a bátrak? Vannak ott kincsek?

És a konfliktusok? Csak szőrmentén említi a cikk.
galu22 @ 2013.02.05. 20:49

galu22: Saját útjaim és tanulmányaim alapján évek óta szeretnék egy (dél)kelet-ázsia kultúrájából erősen merítő kampányba fogni, de igen nehéz az ilyenhez kitartó játékosokat szerezni. A ninnyakungfu-t legalább mindenki ismeri, tudja magát hozzá viszonyítani. Az Empire of the Petal Throne féle játékok nagyon idegennek és érthetetlennek hatnak sokak számára (számomra is).Én tényleg csak azt nem értem, hogy ha már valaki veszi a fáradtságot, hogy egyedi ízt ad a törpéknek (a cikk alapján), akkor miért áll meg itt? Szerintem érdekes lenne egy indiai vagy polinéz alapú emberi királyság a szokásos katanás-dobócsillagos kelet helyett.
Ynas_Midgard @ 2013.02.05. 18:18
Ami véleményem szerint nem domborodott ki eléggé a cikkben, az az, hogy a könyv remek tanácsokat és segédanyagokat biztosít fantasy sandbox kampányokhoz általában.
Urban @ 2013.02.05. 16:53
galu22: Saját útjaim és tanulmányaim alapján évek óta szeretnék egy (dél)kelet-ázsia kultúrájából erősen merítő kampányba fogni, de igen nehéz az ilyenhez kitartó játékosokat szerezni. A ninnyakungfu-t legalább mindenki ismeri, tudja magát hozzá viszonyítani. Az Empire of the Petal Throne féle játékok nagyon idegennek és érthetetlennek hatnak sokak számára (számomra is).

Amúgy jó cikk, köszönet érte. Tetszenek a klasszikus fajok kelet-ázsiai verziói, de a játék maga valamiért nem fogott meg. Számomra nem derült ki, hogy a cikk író miért is szereti igazán.
Feldkurat @ 2013.02.05. 10:58
Nekem tetszik ez a posztapokaliptikus fantasy koncepció, mondjuk én kedvelem az ázsiai beütésű játékokat is :D
Orastes @ 2013.02.05. 09:56
Érdekes és ötletes koncepció, köszi az ismertetőt!

A tündék -halálból visszatérés- eléggé hasonlít a tolkieni elképzeléshez, de pofásak a tárgyaik pl.
auer @ 2013.02.05. 08:29
Egyrészt kösz az ismertetőt jó tudni erről is.

Másrészt megint egy "átlag játék". Elolvastam közepesen érdekes de (szvsz) nem látom be miért lenne érdemes mélyebben elmerülni benne. A keleti téma nem vonz különösebben.
Ezzel szemben a SWN érdekesebbnek hatott, az terítéken van előbb v utóbb játszanék is vele.
galu22 @ 2013.02.05. 07:36
Fura egy fantasy játéknak ez a Red Tide cím, a cikk elolvasása előtt biztos voltam benne, hogy valami hidegháborús, szovjet támadásos valami lesz :)


Kár, hogy az ázsiai jellegű kultúrák fantasyban nagyrészt megállnak a katana-harcos szerzetes-terrakotta hadsereg szentháromságnál :(