Pett-moondevil @ 2013.04.06. 22:01
Mortin: köszönöm a választ!

Ha a karakterek képesek (mindenféle különösebb helyzetbehozás nélkül) vicces, furcsa, frivol, vagy éppen veszélyes helyzeteket kialakítani maguk körül, akkor a mesélő viszonylag kevés energiabefektetés árán is mozgalmas és/vagy szórakoztató kalandot hozhat össze.

Nem mondom, hogy sokat értettem belőle, de ezt a kis részt úgy vélem, hogy igen. Szinte csont nélkül egyet is értek vele. Köszönöm még egyszer.
mortin @ 2013.03.30. 14:03

Azt kívánom, bárcsak láthatnám az alkalmakat "egy játékos fejében" is, mert ezek a pontok még ismerősebbek és húsba vágóbbak jelenleg nekem, mint a mesélői oldal:


Tudom, hogy nem polkorrekt dolog szintekről beszélni, de a "nyilván élvezetesebb"-et képtelen vagyok máshogy értelmezni. Nektek megy? Mortin, mint értesz ezalatt? Van kedved kifejteni, mert engem nem hagy nyugodni, hiszen a saját tapasztalataim is ilyenek.


Ha arra idő hiányában nem is feltétlenül vállalkoznék, hogy Brain írására konkrétan reflektálva leírjam a teljes sztorit a saját szemszögemből - meg azt sem tudom mekkora közösségi igény volna rá - de a teljesség igénye nélkül néhány gondolatot a játékosi oldalhoz:


Nálunk a heti játék szervezésének egyik legfontosabb vezérelve az, hogy ki ér rá. Mivel a csapat egy játékos kivételével már sok éve játszik együtt, és több, régebben megkezdett (időlegesen elvart/lezárt epizódú) sztori áll rendelkezésre, így általában nem gond elővenni egyet az adott felállásra. Na ez az elmélet. A gyakorlat viszont az, hogy időnként előállnak olyan helyzetek amikor a mesélő csak egy-két nappal a játékalkalom előtt tudja meg, hogy jó eséllyel neki kell majd mesélni.
Nos, ilyenkor még mindig van joga nemet mondani. Természetesen nem kötelező bevállani a mesélést, ha nincs annyi ideje felkészülni rá, amit elegendőnek ítél. A másik az, hogy ahogyan pl. a regényírók, a mesélők is szenvedhetnek ihlet/hangulat/konkrét sztoriválságban, amikor egyáltalán nem szerencsés valamit kieröltetni magukból.

Brain azt gondolom megtanult az igényekhez úgy alkalmazkodni, hogy mesélői rutinja alapján (elnézést azoktól akik ezt esetleg nagyképűségnek gondolják) alapján képes szinte bármikor rögtönzéssel elkezdeni egy játékalkalmat. Azért mondom, hogy játékalkalmat, mert ez ilyenkor általában még nem feltétlenül van meg a sztori. Jelen esetben konkrétan nem volt, hanem egy hangulatra és egy eseményre (lovagi torna) kezdett építgetni. Az csak később vált valódi történetté, ahogy szépen lassan megtöltötte szereplőkkel, majd a szereplők elkezdtek cselekedni is.

Az ilyen rögtönzős kalandokból egyébként sokszor rendkívül jó egyalkalmasaink vannak. Felrémlik például a három "bátor" goblin felderítő története, akiknek érdemeiktől - vagy konkrétan inkább érdemtelenségüktől - teljesen függetlenül váratlanul egy kincsestérkép hullik a lába a elé (a szó szoros értelmében, mert az egy haldokló paladin zsákjából került elő...), hogy aztán közülük az írástudó (!!!!) megfejtve a "rendkívül bonyolult" jelírást felvesse, hogy mi lenne ha utánajárnának a dolognak. A kalandban onnantól kezdve volt minden, ami szórakoztató és kihívást jelent három, a 0. szintet erősen alulról súroló wannabe "hős" számára. Emlékezetes például az egyik partitag által végrehajtott ön- és közveszélyes harcikutya-szelídítés (egy egyszerű nagytesű házőrző volt, csak éhes). Hogy aztán hőseink a kaland végén büszkén "fejtsék meg" egy régóta elhagyatottan és üresen álló bolondok háza "rejtélyét", mégpedig, hogy sok furcsa dolgot csináltak ott az ápolók, és persze lazán és figyelmetlenül elsétáljanak a pincében hagyva a számukra tényleg kincsnek is beillő rumos hordót... :)

Annyit azt hiszem ritkán nevetünk egy játékalkalmom során, mint akkor. Teljesen lényegtelen volt, hogy nem nagyívű, hősies cselekedetekkel teletűzdelt, gondosan megtervezett modulról volt szó, hanem egy jópofa alapötletről (mit kezd három gyáva goblin életük lehetőségével a KINCSES TÉRKÉP-el, amiről persze a végén kiderül, hogy csak a romos ház volt rajta jelölve). Brain ránkhagyta a "tervezgetést" és a kivitelezést is. Időnként persze feldobott egy-két labdát, de alapvetően mi írtuk a sztorit, azzal hogyan választjuk ki ki menjen előre (erős-kontra-okos problematika), hogy kommandózunk el az emberek által gyakran használt út mellett, hogyan mászunk át a kerítésen, hogyan hatoljunk be "szakszerűen" a Nagy ajtón, stb.

Ilyesmikre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy jobb amikor a karakterek akciózhatnak. Ha a karakterek képesek (mindenféle különösebb helyzetbehozás nélkül) vicces, furcsa, frivol, vagy éppen veszélyes helyzeteket kialakítani maguk körül, akkor a mesélő viszonylag kevés energiabefektetés árán is mozgalmas és/vagy szórakoztató kalandot hozhat össze.

Vannak ennél sokkal-sokkal zárt pályásabb történetek is. Az évek alatt volt szerencsém jó néhányhoz abból a fajtából is. Annak is meg van a maga hangulata, de ha rövid idő áll rendelkezésre és a cél a szórakozás, akkor ez is működik.
Birbin @ 2013.03.29. 11:16
Szerintem ott kilóg a lóláb, hogy nem is a király lánya Ariana. Én tutira tennék bele egy csavart, pl hogy a királynak viszont bizonyítéka van rá, hogy az övé. Bár a lány kiköpött anyja, de például valamelyik nem nyilvánvaló része, pl a kézfeje vagy a lábfeje teljesen olyan, mint a királyé és egyébként is ő járt a királynőnél akkor, amikor az azt hitte, hogy a nemessel van. Ez viszont a király titka, az inasáé, meg a varázslóé.
Az is lehet, hogy a királynő rájött, hogy nem a nemes járt akkor nála, viszont fogalma sincs kicsoda.
@ 2013.03.29. 09:05
Urban:

Szerintem is:

Inkább azt gondolom, hogy Brain esete arra jó példa, hogy igen, ennyi energiabefektetés is elegendő lehet a szórakozáshoz (azzal a megjegyzéssel, hogy természetesen az elégséges nem azonos az optimálissal).


Meg ahogy az lentebb leírtam. Kiegészíteném neked azzal a válaszom, hogy egy "elégséges szint" példaértékűvé tételével (lásd: a cikk címét, amely egy mesélőről szól, mégis általánosító szvsz) egy aktuális-divatmű-lopása-megoldásával, majdnem név szerinti ollózásával nem értek egyet.
Most, hogy a (törzs)gárda szinte alig jut játékalkalomhoz, s időhiányra panaszkodik, nem hiszem, hogy pont egy olyan cikksorozat kellene, hogy "hogyan rögtönözzünk unalmasan és rosszul, fél csapatnak, egy nagyobb kalandrészt", mivel ebből nehezen profitálunk bármit is és még a kedvünk is elmegy.
Világos, hogy az évek során már majdnem minden kérdést körbejártunk, nincsenek új témák, csak elvétve, valamit meg kell jelentetni, de nem biztos, hogy az mindenkinek tetszik vagy teljes mértékben egyet tud vele érteni. (Jó párhuzam erre a D&D 3.X kiadás kiadványdömpingje, meg hogy már készül az 5. verzió.) De ez csak az én véleményem, én meg egy troll vagyok...
(Amennyiben mégis szeretnéd folytatni a beszélgetést, akkor fáradjunk át privibe - már épp eleget ismételtem itt és már én is unom magam lassan, nem beszélve az adminról.)
Kadmon @ 2013.03.28. 19:22
Nocturna:
"De biztosan erdekesebb lenne a 0-as hsz.-eket generalo cikksorozat."

Én elfogadom, hogy te érdekesebbnek tartanád, de vannak olyanok is, akik meg szívesen olvassák a hozzászólásokat, mert kíváncsiak mások véleményére.
Nocturna @ 2013.03.27. 18:26

...
Gondolom nem arra gondoltak, hogy szerepjátékban folyamatosan újat kéne mondani (nonszensz), hanem arra, ami engem is borzasztóan idegesít: ha a klisét nem töltik meg érdekes tartalommal, hanem magukban maradnak, üresen.

Pontosan, en legalabbis igy ertettem. Ezzel vastagon egyetertek.

Nocturna hozzáállásáról meg egy abszurd helyzet jutott az eszembe. Nem vezet el az elve oda, hogy valaki vagy jó mesélőnek születik vagy ne is meséljen, mert máshogy nem érdemes csinálnia? (Egy kezdő mesélő ugyanis nem tudhat "rendesen" felkészülni!)

Dehogy! Amit en irtam, az pl. a befektetett energiaval & idovel all pozitiv korrelacioban - hogy az otodik uralkodo NPC-d ne legyen ugyanolyan, mint az elozo 4 volt, ahhoz mar toprengened kell elozetesen egyet. Mert ha improbol nyomod, vsz. olyan lesz, mint az elso negy, hisz az ember ilyenkor az ismert dolgokhoz nyul vissza reflexbol. Ennel sokkal rosszabb az, amikor a tortenet belso logikajat bukod el, csak mert alapveto dolgokat sem vazoltal fel magadnak elotte (akarmiert) - impronal ez is nagyobb esellyel fordul elo, mintha elore keszultel volna. Hangsulyozom, mert sokan szeretnek itt sarkitani: nem azt mondom, hogy mindig es csakis a soha nem latott megoldasok es a klisek csakazertis kiforgatasa a celravezeto, mert erre az istennek nincs ideje, csak hogy ilyen poren odaallni, ahogy ebben a cikkben tortent a meselovel, _szerintem_ cink. Mas szerint meg nem, nulla gond, ezert folyik itt az eszmecsere. :)
Egyebkent meg Brain jol szorakozott, a csapata jol szorakozott, tehat gond egy szal sem. En csak azt irtam, hogy en maskepp csinalom, csinalnam, es ez igy nekem vsz. nem lenne eleg, azt is leirtam, miert nem.

Amugy a problema, amit felvetsz, szerintem inkabb csak akkor merulhetne fel, ha egy tapasztalatlan / ujdonsult meselo ulne le oreg rokaknak meselni. Egyszeruen azert, mert ez utobbiak vsz. mar jo sok kliset megjartak maguk is, es keresik azokban az ujdonsagokat, az "erdekes tartalmat" (legalabbis en ilyen vagyok, es ezek szerint te is). Ebben az esetben a jatekosok unatkoznak, es talan mindenki jobban jar, ha a meselo es a jatekosok is valasztanak a sajat igenyeiknek megfelelo partnert az rpg-hez.

galu: a peldad nagyon szelsoseges, igy nem is gondolom ideillonek. Egy ad hoc alkalomrol beszelsz, ahol egyertelmuen nem vagy "szamonkerheto", hiszen szo sem volt rola, hogy rpg lesz, es meselned kellene. Senki ne varjon egy Tronok harca kalandfolyamot feloranyi agyalas utan (en amugy nem is tudnek ennyibol meselni). Nekem is van kutba esett jatekulest megmento improvizacios elmenyem nem regrol (jatekos voltam), ami nagyon kellemes volt, es meg nosztalgikus is, sot, egy kisebb eletut notte ki magat belole - de egyetlen ilyen impros jatekules eppen eleg volt ebbol a mufajbol.

Kadmon: szerintem nalad elcsuszott a fokusz egy kicsit a hsz.-eket olvasva. De biztosan erdekesebb lenne a 0-as hsz.-eket generalo cikksorozat.
galu22 @ 2013.03.27. 17:24

kadmon: Mé' kéne elkerülni? Sztem tök tanulságos a vita, a benyögéseknél meg nemigen érzékelem a leszólást, sőt mintha mindenki nagyon ügyelne, hogy politikailag kellően korrekt legyen, nehogy bárki elkönyvelje rövidnadrágos pistikének vagy sznob drámatagozatosnak... Én is gyorsan begépelem, hogy virágozzék minden virág.

galu22: Több-kevesebb rögtönzésre minden mesélő rákényszerül, Mantisnak azzal volt baja, ha egy "kaland" csak ebből áll, és még azt is bénán csinálják. (Disclaimer: a csuklóból zseniálisakat imprózókra ez természetesen nem vonatkozik, de mint mondtam, olyat én még nem láttam.)Én sem ismerek csuklóból zseniálisakat imprózókat, pláne nem vagyok olyan.

Viszont valaki írta alább, hogy a felkészülés mellett, tesztelt kalanddal is simán be lehet fürödni, illetve hogy egy vázlattal felfegyverkezve is lehetséges jó játékalkalmat lehozni.


Én is jártam úgy, hogy véletlenül összejött a csapat (inni), és egy nem szerepjátékos ismerős mondta, hogy szeretne játszani egyet. Mondtam hogy fél óra, kitaláltam négy-öt helyszínt nagyjából, mindenhova kitaláltam 3-3 nyomot, meg valahonnan kimásoltam három példa NPC értékeit (gagyi, tapasztalt, boss). A konfliktus valami félálomban látott Zs kategóriás akciófilmből jött (ukrán meg cseh lányokat raboltak el és vitték az USA-ba prostinak, már nem emlékszem a címre)...
Ezzel meg is voltam mire a többiek csináltak neki egy karaktert, és teljesen jól sikerült a dolog.
Pett-moondevil @ 2013.03.27. 16:54
Eleinte egy kicsit azzal voltam elfoglalva a cikkeket olvasva, hogy majd elterjeszti ezt a nem túl jó dolgot, mint a szerepjáték, ebből tanulnak viselkedni emberek, akik tartozni akarnak egy ilyen furcsa csoporthoz.
Most már egész máshogy látom: jó így kiteregetve látni ezeket a tapogatózó, esetlen mozdulatokat, amik annyira átitatják ezt a hobbit. Ismét csak üdvözölni tudom az őszinteséget! Jó látni, hogy ezzel nem vagyok egyedül.
Azt kívánom, bárcsak láthatnám az alkalmakat "egy játékos fejében" is, mert ezek a pontok még ismerősebbek és húsba vágóbbak jelenleg nekem, mint a mesélői oldal:

Ahogy sejtettem, nem ellenkeznek sokat, mert a motiváció elégséges, és egyébként is játszani jöttünk össze.


Az élvezetesebb rész persze nyilván az, amikor a karakterek akcióznak, de ez már feltételezi a szálak meglétét, a plot bizonyos fokú komplettségét.


Tudom, hogy nem polkorrekt dolog szintekről beszélni, de a "nyilván élvezetesebb"-et képtelen vagyok máshogy értelmezni. Nektek megy? Mortin, mint értesz ezalatt? Van kedved kifejteni, mert engem nem hagy nyugodni, hiszen a saját tapasztalataim is ilyenek.
Urban @ 2013.03.27. 16:01

(...) nem hiszem, hogy "magas ló" az, ha valaki ennek ellenére átlagosan több munkát, kreativitást fektet be, mint mások. Vagy megvetni való, ha kevesebbet. Mindenki úgy játszik, ahogy neki és társainak jó. Én is csak azért ragadtam billentyűzetet, mert a (SZVSZ) rossz példa terjesztése már nem ez az eset.

Kiemeltem, mert szépen összefoglalta szerintem a tanulságot.

Ugyanakkor nem értem, hogy a végén mire gondoltál rossz példa terjesztése alatt. Kifejtenéd? Mert gondolom nem arra, hogy a cikk hatására a mesélők ellustulnak, felkészületlenebbek és fantáziátlanabbak lesznek... Kétlem ugyanis, hogy valaki emiatt adná fel az önmagával szemben táplált pozitív elvárásait. Inkább azt gondolom, hogy Brain esete arra jó példa, hogy igen, ennyi energiabefektetés is elegendő lehet a szórakozáshoz (azzal a megjegyzéssel, hogy természetesen az elégséges nem azonos az optimálissal).

Az élvezetes játékélmény feltételei között az órákon át való készülődés helyett én sokkal fontosabbnak tartom a mesélői jelenlétet & a játékosokra figyelést (Brain beszámolója alapján ez teljesült, hacsak nem utólag kerültek a beszámolóba az önreflexiós részek).

Többen említették a klisésséget is. Gondolom nem arra gondoltak, hogy szerepjátékban folyamatosan újat kéne mondani (nonszensz), hanem arra, ami engem is borzasztóan idegesít: ha a klisét nem töltik meg érdekes tartalommal, hanem magukban maradnak, üresen. Amit Brain csinált, az nekem egyáltalán nem ilyennek tűnt, de ezt marha nehéz egy beszámoló alapján eldönteni.

Nocturna hozzáállásáról meg egy abszurd helyzet jutott az eszembe. Nem vezet el az elve oda, hogy valaki vagy jó mesélőnek születik vagy ne is meséljen, mert máshogy nem érdemes csinálnia? (Egy kezdő mesélő ugyanis nem tudhat "rendesen" felkészülni!)
Marvin @ 2013.03.27. 15:56
kadmon: Mé' kéne elkerülni? Sztem tök tanulságos a vita, a benyögéseknél meg nemigen érzékelem a leszólást, sőt mintha mindenki nagyon ügyelne, hogy politikailag kellően korrekt legyen, nehogy bárki elkönyvelje rövidnadrágos pistikének vagy sznob drámatagozatosnak... Én is gyorsan begépelem, hogy virágozzék minden virág.

galu22: Több-kevesebb rögtönzésre minden mesélő rákényszerül, Mantisnak azzal volt baja, ha egy "kaland" csak ebből áll, és még azt is bénán csinálják. (Disclaimer: a csuklóból zseniálisakat imprózókra ez természetesen nem vonatkozik, de mint mondtam, olyat én még nem láttam.)