Olman @ 2013.05.26. 20:53
Imádom a Labirintus mesét, meg mindent amit Jim Henson alkotott (pl. Sötét kristály). Megnézegettem a kétféle szinkronnal, és ritka eset, amikor a második szinkron pontosabb, szöveghűbb a réginél.
DuracelMalacka @ 2013.05.12. 06:30
Roppant jó létni hogy nem csak én vagyok aki szereti Labirintust vagy legalább emléxik rá. Állítólag készült egy darabig a folytatás, mangába. Meg van a rendezvény a
http://www.labyrinthmasquerade.com/
Sokadjára rendezik meg ezt az állarcos bált
Malitia @ 2013.04.25. 18:16
Noooooooos. Ha valaki a Labyrinth-al kapcsolatban tényleg "kreatív kutatás" gyanús valamit akar látni... ok. Hallani:aztán:

roante @ 2013.04.25. 07:34
Van valakinek tippje, hogy hol tudom beszerezni a Visszatérés Óz földjére-t? Megnézném, de neten sehol sem találom. Előre is köszi!
anarion @ 2013.04.24. 19:52
A Labirintus nekem is nagyon bejött. :) Sőt, a filmet még nem is láttam, de az úttörő táborban valamikor 1986 körül kezembe akadt egy angol (vagy német?) nyelvű könyv, ami erről szólt. Bár, akkor csak a borítót "értettem" belőle. :)

Viszont, ha már Labirintus, akkor meg kell említeni a Sötét Kristályt is (http://www.port.hu/a_sotet_kristaly_the_dark_crystal/pls/w/films.film_page?i_film_id=88563), amely nekem legalább olyan meghatározó volt a fantasy és szerepjáték iránti rajongásomban, mint amikor a Gyűrűk Ura a kezembe került a 80-as évek közepén, végén. :)
Genosidius @ 2013.04.24. 16:17
Nemrég láttam először a Fantasztikus labirintust, és utána egyből előkerestem a régi Kaland Játék Varázslat könyveim közül a Kharé - a csapdák kikötővárosa című könyvet. A film végén szereplő város egy az egyben ugyanolyan hangulatú, mint a könyv illusztrációi. Amúgy a lények hangulata is hasonló.

Amikor olvastam a cikket, eszembe jutott, hogy utána nézzek a dolognak, hátha találok kapcsolatot. A könyvet John Blanche illusztrálta és 1984-ben adták ki eredeti nyelven először. A Labyrinth 1986-os film, és Brian Froud nevéhez kötik a dizájn kialakítását. Tehát így hirtelen nem találtam közvetlen kapcsolatot a két dolog között, de mindkét úriember angol, ugyanakkor és ugyanazon a területen dolgozott.

Nyilván mondhatjuk, hogy a korszellem, de engem pont ennek a korszellemnek a háttere érdekel. Esetleg van valaki, aki erről többet tud mondani?

Amúgy pedig, ha valakinek bejött a film látványvilága, javaslom keressen rá az említett illusztrátoroknak. Igaz Froud kapcsán most a tündérkés képek dominálnak a neten, de néhány igazi groteszk gyöngyszem is előkerül majd. Blanche pedig a jó öreg Kaland Játék Kockázat könyvekből sokunknak ismerős lehet.
Savior @ 2013.04.24. 12:51
Jó cikk. Én 1-2 éve néztem meg a Labirintust, és nem mondanám, hogy nem tetszett, viszont azt sem, hogy igen. A Legendával is így vagyok, pedig azt még valamikor a 90-es években láttam.

Kis kiegészítés a cikkhez:
- A Where the Wild Things Are nem regény, hanem egy rövidke képeskönyv! És egyébként van legalább annyira elszállt/beteg, mint a fenti két alkotás. Legalábbis vizuálisan/szimbolikusan, mert történet nincs sok benne; nem is tudom, hogy csináltak belőle filmet.
- George Lucasnak több köze is van a Labirintushoz, mivel a Lucasfilm Games első kalandjátéka is a filmen alapult. Sőt, a játék két részre oszlott, mint pl. az Óz: az első, szöveges része a mi világunkban játszódik, ahol a játékosnak el kellett mennie a moziba és beülni a filmre. A másik része, a film története pedig a cég későbbi kalandjátékaihoz hasonló grafikus kaland.
Malitia @ 2013.04.24. 06:12
Jó vagy rossz, én a német szinronjával nőttem fel a Labyrintusnak, mivel a magyar moziban és TV-n is messzire elkerült. :)
a_petri @ 2013.04.23. 19:26
Malitia/Archnihil: A Fantasztikus Labirintus DVD-n valóban nem a régi szinkron van, ami roppant helytelen, tekintettel arra, hogy a régit ugyanaz a stáb készítette, akik a Muppet Show-epizódokat magyarították akkortájt - ha már a filmben is a Muppet-törzsgárda mozgatta a bábokat - és konkrét poénok sorát tették hozzá az angol eredetihez.

(Az új magyar szinkronból nekem - és valószínűleg a többi régi rajongónak - pont ezek hiányoznak...)
Archnihil @ 2013.04.23. 19:18
Malitia: http://iszdb.hu/?oldal=ker_eredmeny&holkeres=0&mitkeres=labirintus :)

Bala: szerintem ezt gyereke válogatja. :) A végtelen történetet én 7 évesen láttam, abban nem volt semmi durva.