Ynas_Midgard @ 2014.04.07. 21:06

Leendő szerepjáték historiánusoknak: igazából a Síkjárók Kis Kocsmájában zajlott az eredeti beszélgetés, amelynek lényegi része aztán a DnD Mesélői topikba is át lett másolva ;) elGabor nyilván azért emlékszik a Kard és Mágia topikra, mert Alister már ott osztotta meg saját kampányának beszámolóit.

Marvin @ 2013.12.30. 21:41
Kösz, megújult reménnyel nézek az újév elébe.
elGabor @ 2013.12.30. 13:50

elGabor: pécsi Helvéczia csapat. Lenne néhány jelentkező. (Csak még sajnos nem írtam Ákosnak. :( )

Jövőre állok elébe! :)
Marvin @ 2013.12.29. 10:41
(A vesszőt még mindig nem sikerült, de ne legyünk telhetetlenek.)
galu22 @ 2013.12.29. 10:03

Esetleg volt már alkalmad RPG-szűz játékosokkal leülni játszani a Helvécziát? Érdekelne, hogy mennyire működik az elképzelés a gyakorlatban, hogy mennyire gyorsan áll rá az agya egy mondjuk addig csak különféle társasjátékokat játszott valakinek.A játékra nagyon könnyen, főképp, ha a mesélő leveszi a terhet a válláról (mondd mit akarsz, megmondom mire dobj). Kard és Mágiát kezdtem mesélni teljesen kezdőknek, viszonylag zökkenőmentesen ment a dolog, bár az igaz, hogy első alkalommal egy rövid, erősen a rendszer bemutatására írt kalandot írtam.

Olyan dolgokra kell gondolni, hogy írtam egy jelenetet ahol beszélgethettek pár NPC-vel (hogy legyen egyértelmű az, hogy nem pc-s játék, ahol ugyanazt ismételgetik, simán elhallgathatnak dolgokat, stb.), volt egy jelenet ahol elmagyaráztam a próbadobásokat és ellendobásokat (egy akadályfutás), egy harci jelenet (férfivá avatás előtt álló karakterek egy harcos ellen, fa fegyverekkel), illetve a sámán (varázslónő) kiment egy boszorkányhoz tanulni, ahol elmagyaráztam a tanulást és memorizálást.Ami szerintem sokkal nehezebb, az a mesélés és saját történetek írása. Ehhez egyszerűen tapasztalat kell, amíg ez nincs meg, addig rengeteg könnyen beilleszthető modul.
jkruger @ 2013.12.29. 00:06
elGabor: pécsi Helvéczia csapat. Lenne néhány jelentkező. (Csak még sajnos nem írtam Ákosnak. :( )
elGabor @ 2013.12.28. 21:52
Strato: az említett példakalandot lejátszó három játékosból kettő soha nem játszott korábban (CRPG-vel sem). A tapasztalataimat tehát erre az alkalomra alapozom. Azt hiszem, a szerepjáték lényegét nem nehéz elmagyarázni: a pécsi társasjátékos találkozón (ahol a Helvéczia még csak a doboz prototípusával, pár lektori verziójú szabálykönyvvel, meg szóróanyagokkal és plakátokkal volt jelen) többeknek sikerült átadnom a lényeget az alapok leírásával és pár példával. De korábban más laikusokkal sem volt problémám.
strato @ 2013.12.28. 21:06

Amennyire meg tudom ítélni, a Helvécziát nagyon egyszerű elkezdeni, ha van egy kicsit tapasztalt mesélő, mert a szabályok lépésenként elsajátíthatók, tehát nem kell a rendszer minden egyes csínját-bínját ismerni a játékhoz. A példakalandot például úgy játszottuk le, hogy a játékosok a játék lényegének ismertetése után már kiválasztották a karaktereiket és játszottak - a többit fokozatosan megtanulták. Aki ismeri az alapvető próbadobásokat, és azt hogy mire valók, az már tud játszani.

Esetleg volt már alkalmad RPG-szűz játékosokkal leülni játszani a Helvécziát? Érdekelne, hogy mennyire működik az elképzelés a gyakorlatban, hogy mennyire gyorsan áll rá az agya egy mondjuk addig csak különféle társasjátékokat játszott valakinek.
elGabor @ 2013.12.28. 13:04

Szép kiadvány, meg kell hagyni! Tapasztaltabbaktól kérdezném, hogy ajánlják ezt a játékot teljesen kezdőknek?

Üdv!

A Helvéczia kidolgozása során fontos cél volt számomra, hogy hogyan tehetem elérhetőbbé és könnyebben értelmezhetőbbé a játékot a kezdők számára. Így többek között a következők segítik a szerepjátékokat nem, vagy csak számítógépes játékokból ismerők tájékozódását:Amennyire meg tudom ítélni, a Helvécziát nagyon egyszerű elkezdeni, ha van egy kicsit tapasztalt mesélő, mert a szabályok lépésenként elsajátíthatók, tehát nem kell a rendszer minden egyes csínját-bínját ismerni a játékhoz. A példakalandot például úgy játszottuk le, hogy a játékosok a játék lényegének ismertetése után már kiválasztották a karaktereiket és játszottak - a többit fokozatosan megtanulták. Aki ismeri az alapvető próbadobásokat, és azt hogy mire valók, az már tud játszani.

Ha a csapatból senki sem rendelkezik szerepjátékos tapasztalattal, akkor ez egy kicsit nehezebb dolog (társasjátékos szemmel még mindig egy komplex játékról van szó), de az útmutatót követve remélem, hogy viszonylag rövid ismerkedés után már el lehet indulni.
galu22 @ 2013.12.28. 11:19

Szép kiadvány, meg kell hagyni! Tapasztaltabbaktól kérdezném, hogy ajánlják ezt a játékot teljesen kezdőknek?Ha teljesen kezdőkről van szó, akkor azt hiszem ennél jobbat nem találsz. (Vagy ezt, vagy a Kard és Mágiát ajánlanám, attól függően, hogy a puskapor és a Grimm-mesék, vagy a kardok és a fantasy vonz jobban)

Annyival talán kiegészíteném, hogy a Helvécziánál - jelenleg még - több segédanyag létezik a Kard és Mágiához (más mesélők, jórészt Gábor által összeállított, már tesztelt történetek), szóval az is megfontolandó.
Ha kérdés van, a fórumon bárki szívesen válaszol. (mindkét játéknak van saját szekciója)