strato @ 2014.02.25. 13:15

3/4 órás társas érdekes, ezek szerint mi a hosszabb fajtákat preferáljuk. Mondjuk mi egy délutánt szoktunk rá áldozni akkor több belefér.

 

Preferálnám én is a hosszabb és összetettebb játékokat (ezért is néztem korábban utána ennek a Mage Knightnak is), de csak ritkán tudok hosszabb időt szánni a társasjátékozásnak, és általában sosem ugyanazok az emberek jönnek össze (+ jellemzően mindig eggyel többen vagyunk, mint a kiszemelt társasjáték létszáma), akik ráadásul nem mind kívánnak összetettebb játékokat megtanulni, hogy aztán bénán szerepeljenek az első játékukban, amit esélyes, hogy nem is fog másik követni.

Emiatt nálunk az utóbbi időben a gyorsan megtanulható (max. fél óra), és viszonylag gyorsan végigjátszható (1-2 óra) játékok váltak be, azok közül is főleg azok, amiket viszonylag nagy létszámmal is lehet játszani. Ha véletlenül van 4-5 óra egybefüggő szabadidőnk, akkor is inkább lejátszunk 2-3 menetet ezekből a játékokból, minthogy belekezdjünk egy World of Warcraft vagy akár csak egy Doom szintű időnyelőbe. Azért évente akad 1-2 alkalom, amikor ez utóbbiakat is előkapjuk, de ezek speciális játékoskört érintő, célirányos szervezést igényelnek. :)

auer @ 2014.02.25. 13:02

Így jött le :)

 

3/4 órás társas érdekes, ezek szerint mi a hosszabb fajtákat preferáljuk. Mondjuk mi egy délutánt szoktunk rá áldozni akkor több belefér.

 

A civ-es példához a megállapításod helyes. Mondjuk egy kooperatívabb játékban az annyira nem vészes ott közben is lehet segíteni egymást, míg egy kompetitív játékban már neccesebb.

strato @ 2014.02.25. 12:57

Azért nem hinném hogy minden egyes új játékosnál le kéne tolnia  végigjátszást.

 

Ilyet írtam volna? Akkor félreérthetően fogalmaztam.

 

Civ társas komplexebnek tűnt és az volt fél-3/4 óra magyarázat.

 

Ez rendben van, de egyrészt ez már nem kevés idő (pl. ennyi idő alatt egy menet 7 Wonders lejátszható közepes létszámmal), másrészt általában ez nem jelenti azt, hogy az új delikvens teljesen meg is értette és át is látja a szabályokat, inkább csak annyit, hogy el lehet vele kezdeni játszani, és menet közben vélhetően lesz még néhány játékmegakasztó kérdése...

 

De igazából nem akartam errefelé elterelni a beszélgetést, mivel ez a dolog úgyis tök szubjektív. Nekem jelenleg nem fér bele az életembe egy Mage Knight jellegű játék (és ez inkább az én körülményeimet minősíti, mint a játékot), viszont ha másnak igen, az használja ki és játssza, mert amúgy elég jó játéknak tűnik. ;)

auer @ 2014.02.25. 12:39

Azért nem hinném hogy minden egyes új játékosnál le kéne tolnia  végigjátszást. Ha már ismeri vki a szabályt akkor gyorsan el lehet magyarázni. Civ társas komplexebnek tűnt és az volt fél-3/4 óra magyarázat.

Amúgy kösz az ismertetőt érdekesnek tűnik el is gondolkodtam rajta.

strato @ 2014.02.25. 12:11

Ha a meredek tanulási görbe alatt azt érted, hogy nagyon lassan lehet elsajátítani a szabályokat és a mechanikát, akkor azzal nem értek egyet. A bevezető scenario iszonyat jól lerakja az alapokat, és még egy teljes játék után a 3. már abszolút könnyedén megy.
 

 

És mennyi időt is ölel fel ez az első (két) végigjátszás? :aboci:

Mert, ha egy óránál többet, akkor szerintem helyben vagyunk. :) És ugye, ha minden alkalommal van akár csak egy-egy új játékos a csapatban, akkor arra mindig rá kell szánni ezt a tanulási/tanítási időt, mielőtt el lehetne kezdeni a játékot.

 

Félreértés ne essék! Nem azt mondom, hogy megabonyolult a játék, hanem azt, hogy mondjuk egy 7 Wondershez képest sokkal több időt rá kell szánni a megtanulására (is). Márpedig nekem mostanában a 7 Wonders meg a Ghost Stories mélységű játékokra van csak időkapacitásom, főleg, ha mindig el is kell magyaráznom az új tagoknak a szabályokat.

mudleeska @ 2014.02.25. 12:03
Külön válaszolnék :)

Ha a meredek tanulási görbe alatt azt érted, hogy nagyon lassan lehet elsajátítani a szabályokat és a mechanikát, akkor azzal nem értek egyet. A bevezető scenario iszonyat jól lerakja az alapokat, és még egy teljes játék után a 3. már abszolút könnyedén megy.

Az egy személyes játékról... ezek szerint még kellett volna ebben részletesebben írnom :) Ha egyedül játszol, akkor a játék mechanikában van egy időmérő, amit Dummy Playernek hív a játék. Gyakorlatilag ahhoz adja a korlátot, hogy meddig tartson a nappal és az éjszaka, illetve ő is szemezget a saját deckjébe az elérhető advanced action-ökből.
Én - néhány kivételtől eltekintve -, kizárólag egyedül játszom. Nagyjából 2 óra szokott lenni az idő, és ez a 2 óra abszolút telítve van. Mindig történik valami, állandóan gondolkoznom kell, hogy lesz a legjobb, a lehetőségekhez mérten. A többi egyszemélyeshez képest azért tetszett talán jobban, mert itt minden lépésed meg kell fontolni, minden körben. Nincs az, hogy öt körre előre látod, mi lesz, és négy kör csak arról szól, hogy "oké, ide lépek, oda, lépek, haladjunk már". Minden körben, minden lépést masszívan át kell gondolni :)
Remélem, ezzel tudtam segíteni! Ha nem, akkor légyszi kicsit konkrétan kérdezz, mire vagy kíváncsi :)

Üdv!
strato @ 2014.02.25. 10:34

A közelmúltban utánanéztem ennek a játéknak, és ezt a videoismertetőt egész jónak találtam (mondjuk általában a The Dice Towerrel nem szokott gond lenni, ha valaki elviseli a fickó stílusát):

 

 

Magamban oda jutottam, hogy jelenleg nem lenne kapacitásom egy ilyen összetett, meredekebb tanulási görbéjű és hosszabb játékidejű társasjátékra (főleg, hogy ilyen jelzőkkel rendelkező doboz van már a polcon is egy néhány), de az életem egy másik szakaszában valószínűleg megvenném/meg fogom venni.

dekszter @ 2014.02.25. 10:16
Az egy személyes játékról tudnál mondani pár szót :) ?
mudleeska @ 2014.02.25. 10:07
Igen, így, ahogy mondod. Kiegészítő is van hozzá, jelenleg kettő. Ezek közül én a nagyobbikat vettem meg. Így már nagyon komoly mennyiségű anyag van hozzá! :) De persze, az eredeti doboz is megéri az árát, pakoltak bele rendesen minőségi anyagot :)
Glowface @ 2014.02.25. 06:31
Szép játéknak tűnik.
Akkor ezt egy dobozban, magában lehet venni? Vagy kiegészítős cucc?