Drakov @ 2014.09.17. 15:20
A Lyonesse-trilógia milyen? Érdemes elolvasni?
IGEN! De csak ha szereted Vance szárnyaló fantáziáját, fanyar humorát, irodalmi/választékos stílusát és a nem fekete-fehér karaktereket. Szerintem ez a fantasy egyik legkevésbé (el)ismert műve, nem való mindenkinek, de én imádom!

u.i. Én Az utolsó várkastélyt is nagyon szeretem, a dekadens nemesség világába bele tudtam magam élni. ;)
Vorador @ 2014.09.15. 11:28

A Lyonesse-trilógia milyen? Érdemes elolvasni?

elGabor @ 2014.09.15. 10:08

Ez a könyv valóban nem tartozik Vance jobb írásai közé. De a "nagy műveit" semmiképpen nem szűkíteném a Haldokló Föld-ciklusra! Nálunk ezek és a Lyonesse-trilógia jelentek meg fordításban, a sci-fi vonulatból viszont csak töredékek, gyakran inkább zsengék és másodvonalbeli anyagok (kivétel talán az Alastor-trilógia nyitó része, a Trullion, de ez a regény elég messze állt a hazai olvasók érdeklődésétől, és nem aratott nagy sikert).

 

Legjobbjait - pl. az elejétől a végéig nagyszerű Demon Princes-sorozatot, a Planet of Adventure-szériát, az Emphyriót vagy a To Live Forever-t - így csak angolul olvashatjuk. És nehéz kimondani, de talán így is van jól: a próza kicsit régimódi választékossága átültethető, de majdnem zenei precizitása sokkal nehezebben. Ez a zsánerirodalmon túlmutató irodalmi tehetséget igényelne, és ami még fontosabb, a zsánerkiadók anyagi lehetőségein túlmutató kiadói bőkezűséget a terjedelmes írások fordítására. Ez egy rétegigényt képviselő szerzővel sajnos nem fog megtörténni.

 

(És köszönöm az írást! Remélem, hogy a közeljövőben én is hozzátehetek valamit. :))

Abdul @ 2014.09.13. 10:39
iceride: igen, a Sárkányurakban jelent meg, bár a címadó novellánál ez nekem jobban bejött. :) Jó, hogy mondod a Nem sokkal a vége előttet, régen olvastam, és jó kis novellafüzérként él az emlékeimben, lehet, megér egy újraolvasást és egy ismertetőt a retró jegyében. :)
iceride @ 2014.09.12. 21:47
Ez megjelent a Sárkányurak c. könyvben, a címadó novellával(?) együtt. Az is jó, nekem tetszett mindkettő.

A Nem sokkal a vége előtt-ről nem ír valaki ismertetőt? :)
BePe @ 2014.09.12. 02:42
Koszi az ismertetot, felkerult ez is a listara :)
gergelykoma @ 2014.09.11. 17:15
Jack Vance írásait nagyon szeretem,de a Klau rabszolgái nem tetszett,amúgy amikor Démonpikkelyeket olvastam,akkor sokat hallgattam a Faith No More-tól az Angel Dust-ot és,ha azt hallgatom mindíg eszembe jut a regény