Vorador @ 2015.05.13. 07:35

 

(Egyébként már nagyon várjuk és csoda, hogy még tudod követni Rozsomák & Company 101. ugyanolyan kaptafára készült kalandját is.)

 

 

Igazság szerint már egy ideje nem követem, mert 2013-ban, nem sokkal az Avengers vs X-Men crossover után úgy gondoltam, hogy beiktatok egy szünetet, ami azóta is tart. :) Kivéve, hogy a tavaly megjelent Rozsomák halálát azért nemrég elolvastam, bár sejtettem, hogy vacak lesz. Ezért írtam a cikksorozat elején, hogy az X-Men első 50 évét fogja átölelni: 1963-2013.

 

Egyébként a szünet oka az volt, hogy a 2013 előtti években az X-Men képregények színvonala újra kollektív zuhanásba kezdett, és kb. csak Peter David X-Factorja maradt az, amit igazán megérte olvasni. (Ebből majd egyszer tervezem is behozni a lemaradásom.) Így kapóra jött az Avengers vs X-men, ami nagy fordulópontot jelentett, így azt gondoltam, hogy ez jó alkalom egy időleges (vagy akár végleges) lezárásra.
 

pierredelacroix @ 2015.05.12. 18:11

Helyzetjelentés: elkészültek a következő rész jegyzetei - jobb később, mint soha. :)

http://i.imgur.com/EbuUVdg.jpg

Disszertációt írogatunk, disszertációt írogatunk kolléga? Nem lesz ez így jó... :) (Egyébként már nagyon várjuk és csoda, hogy még tudod követni Rozsomák & Company 101. ugyanolyan kaptafára készült kalandját is.)

strato @ 2015.05.12. 16:44
O_O
Atya-gatya!
Vorador @ 2015.05.12. 15:43
Helyzetjelentés: elkészültek a következő rész jegyzetei - jobb később, mint soha. :)

http://i.imgur.com/EbuUVdg.jpg
strato @ 2014.11.20. 23:04
Szerintem a januári folytatás pont ideális lesz. ;)
Kösz az eddigi cikkeket és egy kalappal a vizsgákhoz! :sor:
Vorador @ 2014.11.20. 21:54

Hi!

 

Nagyon régen, majdnem 1 hónapja jelent meg a cikksorozat legutóbbi része, szóval szeretnék egy kis helyzetjelentést adni.

 

Röviden: semmit sem haladtam vele. Persze lett volna rá időm, de hamarosan jön a vizsgaidőszak, amikor nem nagyon lesz erre energiám. Így nem láttam értelmét, hogy a Claremont korszak lezárása után egy cikkel belevágjunk a 90-es évek áttekintésébe, ami aztán rögtön félbeszakadjon és 2 hónapot kelljen várni a folytatásra.

Szerintem jobb megoldás, ha most megállok Claremont távozásánál (ami az X-Men egyik legnagyobb fordulópontja), és majd január végétől megújult erővel, viszonylag rendszeres megjelenéssel folytatódik a cikksorozat és az X-Men történetének egy teljesen megváltozott korszaka.

Tehát a sorozat nem szűnik meg, csak pihen egy kicsit és jövőre jön a "2. évad".

 

***

Egyébként nem lustálkodtam el teljesen az elmúlt hónapot, mert írtam egy másik cikket, ami nem kapcsolódik az X-Men történelemhez, de szintén képregényes témájú.

Vorador @ 2014.10.23. 10:23

Tíz vicces dolog az X-Men v2 első számaiból.

A 9.-en (Sometimes The Person You Really Want Is Right In Front Of You, Bub.) szakadtam a röhögéstől. :)

 

http://comicsalliance.com/mutant-genesis-claremont-lee/

 

 

Vorador @ 2014.10.22. 20:34

Tavaly volt egy szavazás az "50 legjobb X-Men történet" tárgyában.

Persze nem tudom, hogy hányan szavaztak és melyik korosztály, de mindenesetre a végeredmény az lett, hogy a top50-be 30 Claremont történet került be. :) Mennyiségileg a Claremont által írt képregények az összes X-Men újság 1%-át sem teszik ki, de a top50-ben azért dominál 60%-kal, olyan történetekkel, amelyeket 20-30 éve írt. :)

 

http://goodcomics.comicbookresources.com/2013/07/21/50-greatest-x-men-stories-master-list/

Vlaszov @ 2014.10.22. 07:53
Nincs kedvencem, csak érdeklődtem :)
Vorador @ 2014.10.21. 22:04

Vorador: Szerinted ki volt az X-Men általad eddig tárgyalt korszakában a legjobb rajzoló?

 

Az Uncanny X-Men állandó rajzolói ők voltak: Dave Cockrum, John Byrne, megint Cockrum, Paul Smith, John Romita Jr, Marc Silvestri és Jim Lee. A vendégrajzolók között meg olyan tehetségek fordultak meg, mint pl. Barry Windsor-Smith, Walter Simonson vagy Alan Davidson. És persze a többi újságról sem feledkezhetünk meg, pl. New Mutants (Sal Buscema, Bill Sienkiewicz) vagy Classic X-Men (John Bolton).

Szóval nehéz kérdés, hogy ebben a korszakban melyik volt a legjobb rajzoló, mert Claremont 17 éven keresztül szinte folyamatosan a legnagyobb tehetségekkel dolgozott együtt. :) Ha nagyon muszáj, akkor azt mondom, hogy Byrne, Silvestri és Bolton a kedvenceim, de az összes többi is nagyszerű, mindtől láttam fantasztikus képeket.

Ha csak a jelmeztervezést nézzük, akkor viszont Cockrum a király. Nem véletlen, hogy az 1975-ben tervezett jelmezeit (apró változtatásokkal) 40 évvel később is hordja Rozsomák, Kolosszus, Küklopsz, Árnyék, stb. :)

 

***

Ha már szóba kerültek a rajzolók, akkor a grafikus csapat többi részét is meg kell említeni.

Tus az Uncanny X-Menben: Terry Austin, Dan Green, Scott Williams. Ennél magasabb színvonal a világon nincs.

A Claremont képregények nagy részét Glynis Oliver színezte, aki egyrészt szuper, másrészt a rajzolóváltások ellenére is valamiféle egységességet hozott az újság képi világába.

A betűk terén pedig kevés jobbat lehetne kívánni, mint Tom Orzechowski. Egyébként valahol azt olvastam, hogy Orzechowski kb. 6000 oldalnyi Claremont képregénynek szedte a betűjét.

 

 

Neked ki a kedvenc rajzolód?