strato @ 2015.06.10. 11:08

Meg így is, ha az embernek megvan a kapcsolati és egyéb tőkéje hozzá:
https://geekandsundry.com/titansgrave-chapter-0/

strato @ 2015.06.09. 14:49

Így is lehet:
http://anatolemondja.blog.hu/2015/06/09/szerepjatek_bemutato_mission_completed#more7529028

eleskanyar @ 2015.05.14. 08:33

Nem csak elméleti filozófálás szintjén akarok hozzászólni, ha igény, keret van rá szívesen segítek is. Szóval sokan felvetették, hogy a társasjátékoknak nagyon bejött az elmúlt évtized. Tényleg reneszánszukat élik és nagyon közel állnak a szerepjátékokhoz, erre pl. lehet alapozni. Ha valaki bemegy a GémKlub társasjátéküzletbe mit lát?

1.: Egy nagyon igényes boltot, egyáltalán nem olyan "geek hely" benyomása van, mint pl a szellemlovasnak (nem sértés, ott is sokat vásároltam anno)

2.: Tolonganak az emberek, nem csak iskolások, de méginkább kismamák, öltönyös emberek, öregurak stb. (nyilván főként decemberben)

3.: Aktívak az emberek az esti társasjáték alkalmaikon is.

Ezek a dolgok nem a semmiből teremtek, ha utána olvastok láthatjátok, hogy egy egyetemista társasrajongó csoport volt, ami kemény munkával elérte, hogy ma a társas egy olyan dologgá lett, ami nagyon is elismert társadalmilag: ha valaki azt mondja, h otthon társasozik a gyerekeivel, akkor a legtöbb ember ezt gondolja: milyen jó család, és nem hagyja, h a gyerekei a TV előtt bambuljanak. A felnőttek egymásközti társasozásáról pedig szintén csak egy kicsit alter értelmiségi kép él a többségben, teljesen elfogadott. Szóval több sikeres szubkultúra győzelemre vitte már az ügyét, bringások a critical massal, társasjátékozók stb.

Szerintem adja magát, hogy kihasználva a társas sikerét/elfogadottságát együtt kellene működni a társasjáték boltokkal, klubbokkal:

1.: Olyan kezdő szerepjáték szetteket ajánlanék, ami hasonlít egy társasra: Starter Set, ami szép, dobozban van stb...

2.: Pár előregyártott lightos kaland, semmi nagyon hentelős, és könyékig járunk a kimondhatatlan nevű szörnyekben, se nem 3 napos játékidő. Vannak történetmesélős társasok amik népszerűek, semmi racionális oka nincs, hogy a szerepjáték ne legyen népszerű, csak nevezzük eleinte pl. kreatív társasnak, társas 2.0-nak stb :)

3.: Előre elkészített karakterek, amikből csak választani kell

Mondok egy másik példát: az öcsémnek 10 évig ajánlottam a Gyűrűk Urát, de nem olvasta el, ez olyan geek fantasy dolog, a győzködéssel nem mentem semmire, aztán bejöttek áradatként ezek a filmek, nagyon elterjedt lett, elolvasta, és oda volt érte. Ha azt mondom neki társasozzunk, akkor bármikor jön és mindenki a családból, ha szerepjátékot, akkor nem fognak, de ha leteszem dobozban, kész karakterlappal, akkor nem reménytelen.

Szóval egy már elfogadott, de a hobbihoz közel álló dolog kell, amivel becsatornázzuk a témát, ha a családoknak megtetszik, akkor pedig az utánpótlás is autómatikus lesz...

A másik egy sokkal szárazabb dolog: számos kulturális, ifjúsági pályázat van EU-s, amit meg lehet kapni ilyen projektre is simán, ha valaki pályázatíró, akkor hajrá, egy egyesülettel nincs akadálya...

 

Ugyan nem élek Mo-n, de olyan területen dolgozom, ahol napi szinten önkéntesekkel, emberek mobilizálásával foglalkozom. Szóval ha valaki egy ilyen projektbe belefogna (persze nem vagyok naív, de ki tudja), akkor szívesen adok tanácsokat menet közben ha tudok.

zsirvezer @ 2015.05.13. 19:25

Valaki feltette a kérdést, miért is kell népszerűsíteni ? 

 

Vele értek egyett. Ez egy szórakozási forma elöbb utóbb rátalál az aki amúgy is fogékony. Aki meg nem az talán jobb is, hogy ha a facebook nyomatja míg bele nem döglik :)

 

Visoznt reszpekt azoknak akik őrzik a lángot. 

 

 

 

 

 

Tebolyult_Tuzmagus @ 2015.04.20. 19:36
Pár évig nem adnék ki alapkönyvet, quick start szabályokat, alapvető információkat, csak a játék logójával ellátott füzetet, bögrét, alsógatyát, óvszert szerepjátékos műzlit gyártanék. Így bekerülne a szerepjáték a köztudatba, hiszen minden használati tárgy magán hordozná a logót.

Valamint csinálnék egy facebook oldalt a játéknak, ahol még véletlenül sem tennék közzé semmit a készülő kiadványokból, viszont minden nap kiraknék egy cicás posztot, amire rá-photoshopolnám a játék logóját, meg kiraknék valami érdekfeszítő szerepjátékos szavazást, pl. "Szerinted kinek nagyobb a kukija a Trónok harcában?".

Valamint szerveznék tesztjátékokat a kész anyagokkal, de szigorúan a világtól elzárva, és aki bármit elárulna a játék tartalmából azt súlyos pénzekre perelném, így biztosítva, hogy hosszú évekig fennmaradjon a játék misztikussága, és minden játékos tűkön ülve várja, hogy szerepjátékozhasson végre.
Kashuka @ 2015.04.17. 12:31
Hmm, megállt a téma, de egy utó-gondolat még megfogalmazódott bennem:
a lentebb is említett egyetemi játékhoz hasonlóan, szerintem érdemes lenne nyílt játékokat, eseményeket hirdetni, kifejezetten és határozottan ezzel a megnevezéssel. Habár belsősként világos, hogy egy "verseny" is igazából annyiról szól, hogy 1< csapat egy légtérbe ül le játszani, ugyanazzal a kalanddal, de nincs tényleges, komoly tétre menő versengés, maga az elnevezés miatt teljesen biztos vagyok hogy egyetlen egy érdeklődőnek sem jutott eszébe egy ilyenen kipróbálni a játékot. Az egyéb, hasonló funkciójú rendezvények pedig inkább táborokhoz szoktak kötődni (legalábbis az én rálátásom alapján - könnyen tévedhetek), ahol pedig a többnapos időbeli elköteleződés az, ami visszariaszt(hat) egy lelkes, de tudatlan és ezért kicsit félénk újoncot.

Úgy gondolom, hogy egy tudatos, felkaroló hangvételű megszólítással meglepően sok embert lehetne bevonzani - ha nem is köteleződik el hosszútávra, a hobbi népszerűségének már az is jót tenne, ha a köztudatban nem egy ilyen távoli szigeten álló elefántcsonttoronyként szerepel, hanem egy teljesen normális, hétköznapi dolog, amit már 1-2 barátom ki is próbált, és nem az emlékektől zokogva jött haza utána.

Üdv.
Kashuka
KLM @ 2015.04.14. 19:16
De a lényeg persze a hálózat... művház, plázában is láttam már közösségi zugot, stb.

Csak ugye kellene pár arc, aki csinálja, méghozzá rendszeresen. Ez pedig valahogy nem megy már, nem csak nekem, de az egykori partinak sem.

........

Nekem mondjuk 89-ben a számtek teremben egy széthagyott leporelló, rajta egy banshee leírás magyarul volt a kapocs , persze a lapozgatós könyvek után. Azokból is a néhai Robur magazinban jelent meg az első.
KLM @ 2015.04.14. 19:04
Első nekifutásra a SW d6 a kedvencem, mert a világ is közismert, meg a rendszer is egyszerű, főleg ha a léptékek és az Erő nem játszik be.
Birbin @ 2015.04.14. 18:52

Egyetértek Kashukával, videó hasznos lenne. Pl jól emlékszem, hogy a legelső játék során fogalmunk se volt, hogy kéne zajlania a játéknak, menet közben kellett kitalálnunk.

A szabályrendszer lényegtelen, viszont a játék tartalma mostanában aktuális dolog kéne hogy legyen. Pl játék a witcher, a dragon age, a skyrim, warcraft, trónok harca vagy a vikingek világában. Avagy amilyen sorozat, crpg, esetleg könyv éppen népszerű. Így a szerepjátékot nem ismerő nézőnek is lesz fogalma róla, hogy mi zajlik éppen. A szabályrendszer és a dobások száma lényegtelen, lehet dragon age-t játszani dnd-vel vagy savage worlds-szel is.

Az is jó ötlet, hogy egy kerek epizód legyen fölvéve.

 

Marvin @ 2015.04.14. 17:57
Kiadták a csuprok a Vámpírt, D&D3e-t, 7Tengert meg még ki tudja mit?