Maester_Morano @ 2015.12.14. 15:55

Észak nagyobb, mint a többi 6 királyság együtt, tehát szerintem egyáltalán nem ésszerűtlen, hogy az a legdrágább birtok.

Jogos, mondasz valamit... Deres a harmadik legértékesebb (Királyvár és Braavos  megelőzi a több lakó, jobb gazdaság alapon), de a Trónok Harca Rizikó tábláját elnézve igazad van, értékesnek kell lennie.

 

Észak 13 tartományból áll rajta, a többi királyság ennek a fele sincs külön-külön, és az északi tartományok nagyobbak is a délieknél, magyarul: szürke a fél térkép... A Monopoly közepén csak földrajzi térkép van, ott ez ennyire nekem nem jött át, de színkódokkal egyértelmű a másik játékban.

 

:ok:

Szmore @ 2015.12.13. 09:54
Észak nagyobb, mint a többi 6 királyság együtt, tehát szerintem egyáltalán nem ésszerűtlen, hogy az a legdrágább birtok.
Maester_Morano @ 2015.12.03. 10:23

Nornwarrior: tetszik a hangulati megközelítés (James Bond, Robotzsaru Monopoly), a Trónok Harca esetében is van ilyen próbálkozás, egy folytatólagosan kiadott Ingatlankalauz.

 

Itt az egyik rész:

 

Köszöntünk a Trónok Harca Ingatlankalauz olvasói között!

Rendszeresen frissülő kiadványunkból tájékozódhatsz a legfrissebb befektetési lehetőségekről, hogy megfontolt döntést hozhass vásárlásaid előtt. A bölcs földesúr gyarapítja mindazt, amit őseitől örökölt!

Trónok Harca Ingatlankalauz #4

Vakondváros

A birtok leírása: Elérkeztünk az Ingatlankalauz első városához! Ez már nem egyszerű tanya, építési telek vagy elhagyott erődítmény, ez bizony település a javából. A birtok ura mesterembereket, földműveseket találhat itt, akik örömmel varázsolják szebbé ezt a hangulatos helyet, ha új gazdája ezt kívánja. Vakondváros piacán valódi ritkaságokat találhatunk: tiszta vászonanyagot, szagmentes lámpaolajat, déli(nek mondott)gyümölcsöket és borzbőr zekét is kínáltak nekünk. Az itt élők vendégszereteténél talán a Fal sem nagyobb, egy előzékeny félszemű vadászember pár aranysárkányért még ellopott erszényünket is visszaszerezte!

A vásárlással járó előnyök: Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy egész város uraként tisztelik, ha ilyen címre vágyunk, ennél olcsóbban nem juthatunk hozzá… Észak néma tájai után itt végre pezseg az élet, szól a dal, folyik a bor és készségesek a nők. Az Éjjeli Őrség tagjai meglepően gyakran megfordulnak a városban, jó látni, hogy ennyire a szívükön viselik a biztonságunkat. Szedhetünk vámot és adót, megpróbálhatunk akár italméréseket is működtetni. Ne szegje kedvünket, hogy a helyiek többsége nem pénzben, hanem természeti (vagy természetes) javakban kívánja leróni úrbéri kötelezettségeit!

A vásárlással járó hátrányok: Nincsenek poros utcák, de – évszaktól függően – nyakig érő sárban vagy csontkeményre fagyott rögökön taposunk. Nem alhatunk nyugodtan, mert minden estére jut valami zajos csetepaté. A bordélyok késnek a védelmi pénzekkel, a kereskedők csalnak a mérlegekkel, saját csapszékünkben is vizezik a bort. Ser Rowan (az Éjjeli Őrség felderítőinek rangidőse) sosem akarja megadni a kártyaadósságát, hitelbe iszik és van nála egy rohadt nagy buzogány.

A jelenleg itt élők véleménye: „Eladom a prémeket, mielőtt visszamegyek a kunyhómba” (Jendhor, erdőlakó). „Gyere Vakondvárosba, kölyök, ott férfit faragnak belőled” (Tykles, az Éjjeli Őrség készletmestere). „Azt mondják, hogy Délen a lányoknak pénz jár a kedvességükért, én itt csak egy sózott mufloncombot kaptam” (Alisa, pályakezdő).

Van egy Társasjátékos Blog a tarsasjatek-webaruhaz.hu honlapon, ott van még pár ilyen rész, meg más írások is (például két játékbeszámoló a GoT Monopolyról és a GoT Riskről is).

 

Maester_Morano @ 2015.12.02. 16:23

Marvin: elvileg minden Monopoly-játékban sok mindent a játékos dönt el. Ez nem arról szól, hogy lépegetünk, meg fizetgetünk! Egész komoly koncepciókat, szövetségeket, szerződéseket lehet kötni a többiekkel, adni-venni a cuccokat (van, amikor egy adott birtok négy kézen megy át egyetlen kör alatt).

Az a baj a Monopolyval, hogy a JÁTÉK LÉNYEGE NINCS LEÍRVA a szabályban. A valódi játék nem a táblán zajlik - és a valóságban lényegesen kisebb a szerencse szerepe, mint elsőre gondolná az ember.

 

Sokan kisiskolás korukból emlékeznek erre a játékra, vagy azt hiszik, hogy a Gazdálkodj okosan egy kategóriás vele, de ez nem igaz. Itt a játékosok közti interakció adja a játék nyolcvan százalékát, ha ezt kihagyjuk, akkor a Monopoly totál értelmetlen.  :panikol2: Én sem játszanám, ha csak a szabálykönyv lépéseit kellene ismételgetnem 1-4-ig. Az 5. és a 6. pont (építkezés, üzletelés) a lényege az egésznek, ott viszont csak azt írja le a szabály, mit lehet/nem lehet csinálni. Kellő gátlástalansággal bármilyen üzlet megköthető, és stratégiának is kell lennie a győzelemhez.

 

10 éves koromban én sem így nyomtam, nem erre emlékeztem, de tényleg hihetetlenül szórakoztató, ha értelmesen játsszuk. A Trónok Harca hangulata is jó hozzá, nagyon sok poén megy közben az adott helyekről, meg az ott lakó arcokról.

 

 

strato @ 2015.12.02. 14:28

Premier: jó ötlet, de a fentiek (mely szerint attól függ, kivel játszunk) erre FOKOZOTTAN vonatkoznának. 

 

Van egy idevágó mondás a válogatósságról, de inkább most nem idézném.  :gugye:

 

Amúgy a Ludo felnőtt körökben szerintem egy méltatlanul alulértékelt társasjáték. Kétségtelenül olcsó, mégis pazar szórakozást nyújt egymás bábuinak leütögetése közvetlenül a cél előtt, és kis túlzással akár annyi idő alatt végigjátszható, amíg a Monopolyval előkészülünk 4 főre. :)

 

Nekem a kedvenc tematikus Monopolym amúgy a Capitaly, annak minden bájával együtt. :D

Marvin @ 2015.12.02. 14:15

Ebben már el is dönt valamit a t. játékos, vagy csak a kockát dobálja?

Maester_Morano @ 2015.12.02. 08:49

Bulldy: ízlés dolga. Attól is függ, kivel játszunk, óvódás gyerekemmel nem Monopolyznék, de a Ki nevet a végén? még bejöhet. Persze kellően fáradt állapotban ugye mindegy, mivel is próbálkozunk; a Trónok Harca Monopolyban aranysárkánynak hívják a pénzt. Ha nem tudom kimondani ezt a szót, akkor inkább elmegyek aludni. Volt már rá példa...  :unatkozik:

 

Premier: jó ötlet, de a fentiek (mely szerint attól függ, kivel játszunk) erre FOKOZOTTAN vonatkoznának. 

 

Premier @ 2015.12.02. 02:33

Figyelembe véve, hogy HBO-sorozatról van szó...

 

 

Trónok Harca vetkőzőpóker?

 

:P

Bulldy @ 2015.12.01. 20:21
Hát nem tudom, a monopoly-nál szerintem a "ki nevet a végén" sokkal jobb. :)
Maester_Morano @ 2015.12.01. 20:17

A Trónok Harca Monopolyban is vannak elgondolkodtató dolgok  :nod:.

 

Meg lehet venni a Vörös Pusztaságot, meg a Falat (nagy üzlet, nem?), erődöt lehet építeni az Elsők Öklére (azért megnézném azt az építőbrigádot, aki összedobja) és egy rakás olyan hely van, ahol még a történetben szereplő tulajdonosok sem érezték túl jól magukat, mi meg telepíthetünk oda több falura való földművest.

 

A Monopoly amúgy egyáltalán nem rossz játék, a folyamatos üzletelés/szövetkezés/alkudozás miatt kifejezetten szórakoztató. Aki csak lépeget a táblán, annak persze unalmas, de ez a társas alapból a taktikázásról szól. Lehet ezt is értelmesen játszani,  sokan nem veszik figyelembe, hogy rengeteg kombinációs lehetőség van, mert a szabályok nem tiltják a ravaszkodást, egyezkedést - ettől még nem versenysakk, de családi hétvégékhez, baráti sörözésekhez kifejezetten passzol.  :five:

 

A Trónok Harca Rizikó meg tényleg hardcore gamer mutatvány, a komolyabb játékmódoknál már nagyon észnél kell lenni.