Krynn @ 2015.12.18. 19:27

A paradoxos lesz a negyedik kiadás. Szerintem egyelőre nem sokat vehetünk biztosra, de a szállingózó infók szerint a recept valami olyasminek tűnik, hogy a CofD rendszere és az oWod metaplotja találkozik.

 

Én annak örülök, hogy az X20 vonal is megy tovább, a Tome of Secrects-et nagyon várom.

Olman @ 2015.12.18. 18:15
A Q&A alapján bizakodó vagyok, függetlenül attól, hogy nem feltétlenül értek egyet az apránkénti infó csepegtetéssel (a korábbiaknak is ez volt a nagy baja sztem), de értem az okait (az olvasók lehúzásán túliakat is). Teljesen külön akarják folytatni a WoD-ot a CofD-tól, sőt, a korábbi oWoD/cWoD iránytól is, ezért kell megkülönböztetni a nevet. A 20. évfordulósok nagy előnye, hogy egyrészt összefoglalták a korábbi kiadásokat, másrészt minden metaplot és szabály sokkal rugalmasabb, választható, nem erőltetnek rád kötött kereteket.

Egyébként a 4. kiadás helyét nem veszi át ez a Paradoxos megújítási folyamat?
strato @ 2015.12.18. 15:43

Szerintem arról van szó, hogy már nincs szükség az első World of Darkness kiadások, vagyis a Storyteller játékok hírnevére.

 

Szerintem meg pont a WoD hírnevét akarják megújítani. újradefiniálni, és nem csak videojátékok, hanem szerepjátékok terén is. Széleskörű brandben gondolkoznak, és ehhez az első lépés az, hogy tisztába tegyék a névzavart, hogy jól elhatárolják, hogy mi a WoD és mi a CofD (még, ha közük is van egymáshoz).

Már be van jelentve a Vampire 4, amit szerintem követni fog az összes többi WoD szerepjáték felújított változata. Mivel White Wolfék a lincencekkel bevallottan szabadabban akarnak bánni, mint a CCP alatt, biztosan indul egy új regényfolyam is, és jó eséllyel lesz a Bloodlinesnak is szellemi örököse. Talán több is. Az Obsidian már jelezte, hogy szívesen tető alá hozna egy WoD RPG-t. A White Wolf és a Paradox szerintem nem zárkózik el semmi jó ötlet elől, szóval a WoD-rajongóknak a következő években szerintem bőven lesz oka az örvendezésre.

Pett-moondevil @ 2015.12.18. 15:27

Kicsit álszentnek tűnik nekem ez a mozdulat. Szerintem a 11 év nem ahhoz kellett, hogy észbe kapjanak, hogy "jé, ezt az emberek összetévesztik, mert betűre tökugyanúgy hívjuk (Storytell..., WoD, Vampire, Werewolf, Mage, Changeling, Hunter, Mummy, Demon)". Szerintem arról van szó, hogy már nincs szükség az első World of Darkness kiadások, vagyis a Storyteller játékok hírnevére, mert aki most vásárló lehet, az már nem játszott a réginek számító Redemptionnel és a Bloodlines-szal (vagy asztali fronton a Maszkabállal és társaival).Ez az eszmefuttatás asztali szerepjátékokra kevésbé igaz, hiszen nincs grafika, ami elavuljon, de ez nem is baj, mert úgysem piaci tényező.

Shiwo @ 2015.12.16. 19:03
 

Valaki leírni amúgy mi a különbség? Nekem annyi a Wod h vámpírok mágusok vérfarkasok stb..., nem tiszta h pontosan miben más egyik a másiktól.

 

én elsősorban egy hasonlattal élnék: 

kb olyan, mintha össze akarnád hasonlítani az 1989-es Burton féle Batman -t Nolan 2005-ös Batman Begins-ével..

 

ugyan az az alap, hasonló a hangulat, vannak átfedések, de mégis más a kettő..

 

van akinek ez jön be, van akinek az, van aki mindkettőt zsigerből utálja és van aki mindkettőt szereti..

 

a szabályrendszere hasonló alapokon nyugszik, de mégis van benne azért kellő eltérés.. 

 

magukra az "alszekciókra" is igaz a dolog (Vampire, Mage, Werewolf, stb).

 

van, amiben ugyan az a kettő, s van amiben teljesen más..  mondhatnám, hogy egymás torz tükörképei, de igazából egyik sem torz.. 

 

persze vannak akik leragadnak az egyik oldalnál.. akár a réginél, mert azon nőttek fel, azt ismerik, ahhoz olvastak regényeket, és foggal körömmel ragaszkodnak hozzá, mint a mókus őrs nagy része a nagy zöldhöz (de még mielőtt megköveztek, én is azzal kezdtem, évekig játszottam azzal is, meg a d20-szal is..)

 

 

mondhatnám, hogy a régi hangulatosabb volt, az új sterilebb, de ez nem feltétlenül igaz.. mindkettő kellő alapot ahhoz, hogy hangulatosan játszd, anti-szerepjátékot meg gyakorlatilag bármely rendszerrel lehet játszani... 

 

a rendszer is, kinek melyik jön be.. sokan megszokták a régit, de én inkább az újra voksolok

 

bele lehetne menni számos technikai részletbe és világi dolgokba, de ha nem ismered, akkor nem tudom, hogy mennyire lenne értelme.. de ha szeretnél, akkor írhatunk párat..

 

a tvílájtos feltételezés meg szóról szóra igaz, ahogy minden szerepjátékos szektás sátánista, ez egyértelmű, mindenki tudja... 

 

 

(OFF) 

amúgy tényleg van valami szintén szerepjátéknak nevezett borzalom, amiben ilyen überlelkizős-érzelmes-nyálas roleplay-t művelnek.. fész "Magyar Szerepjátékos Közösségébe" múltkor be is tévedt véletlen egy ilyen szerencsétlen játékostársakat keresve..  persze a baromkodás egyből beindult, jót lehetett röhögni (: 

személy szerint csinos hölgyekkel ilyen LARP-ot szívesen vállalok, de amúgy kerüljenek messzire :D 

(/OFF)

 

 

Vorador @ 2015.12.16. 18:01

A világ meg a metaplot meg igazából olyan amilyennek akarod...

 

Az oWoD-ben is.
 

ElfQT @ 2015.12.16. 16:49

Évek óta nem játszottam (rpgt), de nekem az nWod rendszere az etalon. Az nWod vhogy nem kapott el, ellenben az nWod igen. Vampire-t és Mage-t játszottunk.

 

Hogy a sima kiadás után mi történt, az számomra követhetetlen (Onyx path, elnevezések, melyik könyv micsoda).

 

A világ meg a metaplot meg igazából olyan amilyennek akarod...

nod20 @ 2015.12.15. 22:41
A különbség egy szóban összefoglalható: Godmachine. Amúgy a nWOD Vampire nagyon jó lett. Más kérdés, hogy ki mit csinál belőle...
A többi kiadás nekem nagyon nem tetszett.
Olman @ 2015.12.15. 18:26
Addig tolták, nyúzták, míg végül mind Paradoxot kaptak :)
strato @ 2015.12.15. 13:16

Itt a Q&A is az előző esemény végéről: