chomy @ 2017.02.05. 12:26

How to Write Adventure Modules That Don’t Suck szerzői között olyan embereket találunk, mint Jim Ward (hosszú TSR-es karrierje alatt fantáziátlan, lapos tucatkalandok fűződnek a nevéhez, plusz ő volt az eredeti "Monty Haul" mesélő), Skip Williams (hosszú TSR-es karrierje alatt főleg szabálymángorlással foglalkozott, és csak pár csapnivaló modult írt), Chris Clark (Gary Gygax valami cimborája, rettenetesen rossz kalandokat írt különféle kis kiadóknak), valamint minden idők talán legrosszabb modulírója, Jean Rabe (Swamplight, Ruins of Undermountain II, Child's Play, meg az utolérhetetlenül pocsék Terrible Trouble at Tragidore).

 

Szerepel azonkívül a listán egy rakás ember, akik nem írtak kifejezetten rossz modulokat, de igazán jókat sem, meg egy-két valódi húzónév, akikről azonban nem tudni, hogy tudnak-e még írni (Steve Winter, Allan Hammack). De a modern klasszikusok szerzői közül egyedül Michael Curtis (meg talán Casey Christofferson és Harley Stroh) neve cseng igazán jól.

 

Én aszittem, hogy a Ruins of Undermountain második doboza még nem volt rossz, az utána következők álltak nyílegyenest a földbe. :) 

 

A marha hosszú listából viszonylag kevés név van, ami kimondottan felcsigázott (Stroh, Curtis), sőt, a hossza akár okot is adhat a bizonytalanságra. DE SZVSZ (a nyilván nem száz százalékos merítésű mintám* alapján) Goodmanék jelenleg a legjobb, legérdekesebb, legmagasabb átlagszínvonalú kalandokat produkálják a piacon a DCC vonallal. Ez alapján bizalmat szavazva nekik én azonnal megtámogattam a cuccot.

 

*az utóbbi időben a WotC-s megakampányokat, a Sasquatch Thule-füzeteit, a Frog God 5E alá kitolt Quests of Doom könyveit, meg Goodmanék 5th Edition Fantasy-jét lapozgattam. Röviden: középszer mindenütt (jó esetben). Ja, meg ZakS cuccait (Blue Medusa, Red&Pleasant Land), ami kétségkívül nem középszerű, de nekem too much, valahogy nagyon nem kompatibilis az ízlésemmel. Akinek egyre inkább rajongója kezdek lenni, az Chris Kutalik, de az ő nevével szvsz (még) nem lehetne eladni a fentihez hasonló cuccot. ;) 

galu22 @ 2017.01.31. 21:40

Mi játszottuk (Urban, gothpunk, Premier és még egy srác társaságában), és egy bejövős improvizálós játék volt. Az alapozás hosszabb, mint vártam volna, de a játékélmény jól átadta a városi betörős - háztetőkön mászkálós hangulatot.

 

Más kérdés, hogy nekem a Thief "a" számítógépes játék, és ezért biztosan elfogult vagyok. :D

 

 

Valószínűleg ez lehet az eltérő vélemény oka :)

 

Én az együtt dolgozó tolvajok alatt ilyen Blöff-szerű bandát értettem, akiknek az ellenfelei is hasonlóak. (Baltás Harry Lonsdale-nek hány embere van? 5-6?) Ráadásul mivel ismerem az író néhány játékát, kifejezetten kellemetlen meglepetésként ért a játék komplexitása, hogy mindenre szabály van, a sörözéstől egy-egy terület megigényléséig.

Talán meg tudnék vele békélni, viszont a csapattal nem fogom tudni megszerettetni. ("inkább csinálj egy Barbarians of LEmuria vagy Kard és Mágia átiratot")

DiMalto @ 2017.01.31. 21:08

Bundle Stars: Baldurs Gate Complete Saga Enhanced Edition

elGabor @ 2017.01.31. 16:20

Mi játszottuk (Urban, gothpunk, Premier és még egy srác társaságában), és egy bejövős improvizálós játék volt. Az alapozás hosszabb, mint vártam volna, de a játékélmény jól átadta a városi betörős - háztetőkön mászkálós hangulatot.

 

Más kérdés, hogy nekem a Thief "a" számítógépes játék, és ezért biztosan elfogult vagyok. :D

galu22 @ 2017.01.31. 15:51
@Gábor: nekem megvan a Blades... pdf, de nem jön át, hogy mitől jó. Van valami amit nem veszek észre? (egyelőre erősen megbántam a dolgot, a mi csapatunknak túl komplex a dolog, még ha eltekintünk a "player facing" nehézségektől, akkor is. Ja, nehéz benne bukni, kevés a kockázat)
QuippeR @ 2017.01.31. 15:26

Nem tudom, hogy volt-e, de azoknak is előrendelhetővé vált a kiváló Blades in the Dark, akik nem támogatták a Kickstartert.

 

Jó lenne, de a 25 dolláros szállítási díj miatt kimarad.

elGabor @ 2017.01.31. 13:50

Nem tudom, hogy volt-e, de azoknak is előrendelhetővé vált a kiváló Blades in the Dark, akik nem támogatták a Kickstartert.

Orastes @ 2017.01.30. 10:20
Némi CoC is van:
https://www.kickstarter.com/projects/stephaniemcalea/fears-sharp-little-needles-adventures-for-call-of
Glowface @ 2017.01.30. 09:50
A HWAMTDS-ra már csak irodalomtörténeti jelentősége miatt is betámogattam. elGabor észrevétele tök jogos, vagy pocsék lesz a cucc, vagy semmilyen, vagy érdekes, de mindezen minőségek bármelyikében szívesen olvasgatom majd.
Blob @ 2017.01.30. 09:48
How to Write Adventure Modules That Don’t Suck-hoz hasonló anyagok tömegét lehet a neten ingyen, e-könyvként meg 1-2 dolcsiért beszerezhetőek, nem is annyira rossz nevektől. Szóval hülye, aki pénzt ad rá :D