Garaboncias @ 2018.03.08. 12:07

Remek anyag, köszönet érte! :cool:
(Remélem hogy egyszer játszhatóak lesznek a Myugatról visszatért tündék is :hc: )

 

Köszönöm!

 

A Kard és Másodteremtésben szándékosan nem alfajok/törzsek szerint bontom fel a fajokat (nálam: népeket) kisebb csoportokba, mint a Középfölde-szerepjátékok legtöbbje. Tehát nem véletlen, hogy a tündéknél nem noldák, sindák, telerek stb. vannak, hanem kultúrkörök: Lothlórien tündéi, Bakacsinerdő tündéi stb. Ugyanígy a többi népnél is. A szettinghez ez passzol.

 

Emiatt a harmadkor végi tündék között Nyugatról Középföldére visszatért tiszta vérű noldát már nemigen találni. A legtöbbjük talán még Völgyzugolyban található. Ha lesz Eriador-kiegészítő, abban újabb játszható kultúraként szerepelni fognak a völgyzugolyi tündék (is), de nem lesz alapértelmezetten mindegyikük valinori lázadó. Sok nolda Beleriandban született, már a visszatérés után, vagy még később, Középfölde egyéb részein. Ezért a völgyzugolyi tündék is már egy kevert származású kultúrkör lesznek, azonban erős lesz bennük a nolda hatás.

 

Az viszont már Mesélő-függő, hogy engedélyezi-e a Valinort megjárt noldák tápjait (pl. láthatatlan világban jelenlét, telepátia, Homályt elűző énekek Remény-pont felhasználása nélkül, opcionális szabályok szerinti varázslatok) játékos karakternél is. Ha ugyanis a többi játékos emiatt jóval gyengébb karakterű lesz, az a játékélmény kárára mehet. A teljes egészében valinori nemestündékből álló parti pedig inkább más szettingbe illene.

Orastes @ 2018.03.08. 11:25
Remek anyag, köszönet érte! :cool:
(Remélem hogy egyszer játszhatóak lesznek a Myugatról visszatért tündék is :hc: )
Garaboncias @ 2018.03.08. 07:19
A Segédleteknél szereplő 3 anyag valóban szerepel a törzsszövegben is: az Utazás jóval bővebben (a Segédleteknél csak egyoldalas, tömör összefoglalás van), a nyelveknél és a mértékegységeknél a magyarázószövegek picit bővebbek A világ fejezetben (de az érdemi felsorolás ugyanaz). Pl. az a megállapítás, hogy a magyar fordítók előszeretettel fordítottak mérföldre három különböző mértékegységet is, csak a törzsszövegben szerepel, a Segédleteknél nem.
Glowface @ 2018.03.08. 05:24
Ha jól emlékszem (jól emlékszem?) annál a felmérésnél EGYET lehetett csak választani, nem, hogy mit vársz a legjobban? Az úgy csalóka ám! :D
glow

u.i. tartalmi visszajelzést majd adok a Meseszövésről, csak nagyobb lélegzetű az anyag, így kell hozzá picinyke szabad idő majd.
Egy előzetes érdeklődés, teljesen struktúra kérdésre: jól látom, hogy ami a végén ott van nyelvekről, mértékegységekről a Segédletben, az pár oldallal feljebb kb. hasonló terjedelemben már szerepel? Most elment vele 3 percem, hogy a különbségeket keressem, mint a rejtvényújságban... :D
Garaboncias @ 2018.03.07. 22:10

Ha már az igények felmerültek, a Középföldén játszódó szerepjátékokról készített felmérésem alapján (noha az korántsem volt reprezentatív) a mesélői útmutatásra elég alacsony érdeklődés mutatkozott. Akik Középföldén játszanának, inkább kampány- és kalandötleteket, szetting ismertetőket, bestiáriumot szeretnének elsősorban.

Később Facebook-on megszavaztattam külön azt is, mit várnak jobban, a Meseszövést vagy az Útmutató Vadonföldhöz című anyagot? Ez sem reprezentatív, de 17%-83% volt az arány az utóbbi javára.

 

De semmi gond! Most megint néhány rövid kalandot tervezek, utána belevágok egy bestiáriumba is, mert igény, az volna rá. Azután majd év vége fele (?) megnézem a letöltési arányokat is, mert kíváncsi leszek rájuk.

elGabor @ 2018.03.07. 19:35
Nagyon örülök neki! A mesélőket segítő anyagokra - és különösen azokra, amelyek egy adott játékstílus vagy hangulat megteremtésére irányulnak - nagy szükség van Magyarországon. :)

(Azt nem írtam, hogy igény is, de azt sejthette mindenki... :rohog:)
Garaboncias @ 2018.03.07. 18:45

Nagyon szép munka külső szemlélő számára is.


Köszönöm! Nem tudom, az ebben található ötletek mennyire használhatóak máshol, de talán egy Tolkien-epigon vagy hasonló vanilla fantasyhez is jól jöhet némelyik.
Olman @ 2018.03.07. 17:35
Nagyon szép munka külső szemlélő számára is.
Garaboncias @ 2018.03.07. 12:43

WoW Köszönöm a magam és a játékostársak nevében!


Itt is köszi!
Ne tartsátok magatokban a tapasztalataitokat! Szükségem van minden visszajelzésre! ;)
Ratface @ 2018.03.07. 11:37
WoW Köszönöm a magam és a játékostársak nevében!