Selmo @ 2018.04.18. 18:25

Csakhogy Asimov éppen a társadalmi/lélektani boncolgatásait helyezte sci-fi környezetbe. Hiába játszódik a Földi időszámítás után sokezer évvel, a lényeg nem a technológián van, hanem az ember/emberiség/robotok viselkedésén, egymáshoz való viszonyukon, fóbiáikon. Nem véletlenül hoztam fel ragyogó ellenpéldának az I, Robot feldolgozást. Az a tökéletes példája, hogyan lehet egy írásból pont az ellenkezőjét kihozni annak, ami szerepel benne.

wisp @ 2018.04.18. 16:21

Dűne: Én mindkét feldolgozást szeretem, igaz, más-más okból. Lynch-é a hangulatában erős, a miniszéria a történetkövetésben. A kettő ötvözete lenne ideális, de mindenképp sorozatformátumért kiált, már szerintem.

 

Alapítvány: meg lehetne csinálni jól, ebben biztos vagyok. Az Interstellar a tökéletes bizonyíték, hogy hagyományos szemléletű sci-fiből is lehet emberarcú, szórakoztató, vagány darabokat csinálni, anélkül, hogy kimondottan akció vagy kaland irányba menne el a dolog. Csak épp a felsorolt gárda nem arra enged következtetni, hogy megforszíroznák ezt a megközelítést. Mondjuk nem vagyok nagy Asimov-fan, konkrétan csak az Alapítványt olvastam tőle, szóval lehet, hogy azért adok egy esélyt a végeredménynek.

Hoild @ 2018.04.18. 14:52

Bocsi az OFFolásért, de Lynch Dunejének adjatok +1 esélyt a "Spicediver" által készített szigorúan nemhivatalos Redux V3 változat megtekintésével, amely kizárólag egyes "torrentboltokban" beszerezhető.

 
Csak szemezgetve a változtatások több oldalnyi felsorolásából:
 
Selmo @ 2018.04.18. 13:15

A Dűne sorozat 6 része egészen jó lett. Persze nem szabad nagy látványorgiát elvárni tőle, egyrészt a kora, másrészt az EU koprodukció miatt, de ezen felül vállalható adaptáció.

cobra @ 2018.04.18. 11:54
Bepe: Igazad lehet, bár nekem a mozis feldolgozás úgy elvette a kedvem az egésztől, hogy a minisorozatnak már esélyt sem adtam. Igyekszem pótolni.

Marvin: Színészként azt tartom,hogy egy kifejező gesztus vagy pillantás sokszor többet kifejez a legnagyobb látványorgiánál. És nekem sokkal ütősebb lett volna, ha Harkonnen báró is ilyenektől lett volna gonosz, mint attól a förmedvénytől ahogy ábrázolták. A könyveket évente újra olvasom, a filmet csak egyszer tudtam végig szenvedni, dehát ízlések és pofonok ugye.
Marvin @ 2018.04.18. 08:47

Nem hinném, a legtöbb Lynch-filmnek pont a megfejthetetlenség a lényege, a Dűnében meg olyan sok adatot kellett volna átadni, hogy az ismételt direkt kamerába magyarázásokkal se sikerült (már azok szerint, akik nem olvasták a könyvet, nekem a maga látomásos módján ez a legjobb feldolgozás, bár nem a legtesthezállóbb feladat a művésznek).

BePe @ 2018.04.18. 02:19

@Marvin

azok a kis fuzetkek szerintem a legtobb Lynch fele filmhez egyebkent se artananak. 

 

@cobra

szerintem a Lynch fele Dune is inkabb `inspired by`, a Syfy fele 3 reszes minisorozat meg `based on`.

az utobbi eleg huen koveti a konyvet. 

 

 

Marvin @ 2018.04.17. 23:40

Érdekes, egy filmben hogy kéne megoldani a dolgokat? Nem látvánnyal? (Pont a Dűnében sok a magyarázás, ami egyes nézetek szerint a filmművészet kudarca, a film az film, és nem illusztrált irodalom, ehhez képest a Lynch-féle Dűne bemutatóján még kis füzetkéket is osztogattak a tudnivalókkal.)

Abdul @ 2018.04.17. 21:05
Mondjuk szerintem az emlegetett Man in the High Castle sem egy akcióregény, mégis tökjó sorozatot sikerült belőle kihozni (igaz az is inkább inspired by, de jobb is így). Szóval bármi lehet.
cobra @ 2018.04.17. 17:49
Kicsit úgy vagyok ezzel, mint anno a Dűnével. Zseniális regény és valahogy mégsem sikerült egy normális filmet készíteni belőle. Sok mindent ami belőlről fakadt, leginkább látvánnyal próbálták megoldani. Olyan is lett.