Petrus @ 2018.08.08. 19:22
Belenéztem a pdf-be, a kb. 330 oldalból kb. 30 foglalkozik a világgal + 8 oldal NPC. Az elől lévő térkép teljesen jellegtelen (és ugyanezt megismétlik később is), a világleírásban lévő részletesebb valamivel jobb (bár csíkos felületekre vékony halványpirossal írni...).
Külsőleg nem annyira vészes, mint elsőre gondoltam, bár tényleg van némi "fapados" érzete. Az illusztrációk főleg a W3-hoz készült concept art-ok lehetnek, pár egyébbel megtámogatva. A táblázatok botrány rondák. A kerning hibák tényleg látványosak, az oldalsávokban mindenütt látszanak. Bookmark-ok tényleg nincsenek, de index legalább van a végén.
Petrus @ 2018.08.08. 16:09
Még nem volt szerencsém a pdf-hez, csak a netes véleményeket nézegettem sokfelé. Néhányan a GenCon vásárlók közül is megbánták, hogy ilyen gyorsan megvették (igaz, vannak olyanok is, akiket ezek a hibák nem zavarnak). Azt nem tudom, mennyi infó van benne a Witcher világáról, de azt olvastam, hogy minden fontos NPC benne van statokkal.
A rendszer amúgy pont az Artesia-ból származik, többen is felismerték a jellegzetességeit. Azért is írtam, hogy "ódivatú", ami nem feltétlenül rossz, csak nem mindenkinek fog bejönni.
santito @ 2018.08.07. 22:42
Ami a Witchert illeti, Mike Pondsmith fia és felesége dolgozott rajta, és úgy tűnik, meglehetősen összecsapták, hogy kijöhessenek vele a Gen Conra...

Én igazából csak azt várom tőle, hogy legyen egy összeszedett leírás a Witcher világának népeiről, országairól egy helyen, jóváhagyott térképpel és a CD Projekt Red legjobb illusztrátorainak munkáival (a Gwent art bookot is csak ezért vettem meg). Ha a rendszer nem jó, akkor kuka, és használok valami szettingsemleges rendszert, mondjuk az éppen most Kickstarterelt The Expanse AGE rendszerének a fantasy változatát.

Pedig elvileg a d10-es Cyberpunk 2020 rendszere egyébként annyira nem is rossz a célra, összehoztak már vele egy igazán érdekes fantasy szerepjátékot Artesia címmel (a hasonló nevű képregény alapján).
Olman @ 2018.08.07. 20:03
Petrus: köszi az infót a Witcher RPG-ről, ezek valóban jelentős ellenérvek a vásárlással szemben. Első ránézésre is szembetűnőek ezek valóban. Jó pár elírás szerepel benne (Yennifer), szóval nem túl éles szemű lektor nézte át, ha egyáltalán átnézték... Változó a szövegben a térköz és a sorköz, néhol elég tömören szedett (van, ahol egymásba csúsznak a betűk szárai), máshol pedig pár szó az utolsó sorba kerül sorkizárt helyett középre tördelve. Számomra zavaróbb a több táblázatban alkalmazott, nyomtatásban elég aprócska 9pt-os betűméret.
Petrus @ 2018.08.07. 16:05
- A Witcher RPG első kritikái eddig nem a legjobbak, a legtöbben a csapnivaló szerkesztést, a tördelési hibákat, a 25 dollárt nem érő kinézetet (hasonló kategóriájú pdf-ekkel összevetve állítólag láthatóan szegényesebb), a sok elírást, és a rosszul írt, ellentmondásos szabályokat emelik ki (és elsőre még a bookmark-okat is kihagyták belőle). Többen furcsálták azt is, hogy egy szörnyvadászos játékba alig 20 szörnyet sikerült belerakni. Fizikai példány megvásárlása egyelőre senkinek sem ajánlott. Egyébként a korábbi infókkal ellentétben nem 3d6 Fuzion, hanem d10 Interlock lett az alapja és ez állítólag meglátszik rajta, nagyon ódivatúnak érződik. Viszont akinek ez tetszik, annak bejöhet.
- A WFRP4-től több "hardcore" WFRP1-2 játékos nincs elájulva, bevallásuk szerint azok az újdonságok, amik megjelentek benne, kijöhetnének egy külön kis szabályfrissítés füzetben és a régi rendszer ugyanolyan jó maradhatna.
- A Zweihander esetén volt némi meglepődés sokaknál, de úgy gondolom, abszolút megérdemelte. Bár az egész elindítója, Daniel Fox egy igen ellentmondásos figura, aki eléggé elítélhető módszerekkel promózta a játékát (a redditről és az rpg-net-ről is letiltották egy időre, amikor már a moderátoroknak is sok volt), a ZH egy kitűnő "old school" hangulatú WFRP-klón úgy, hogy kevéssé érződik annak. Önálló, egész, összeszedett és jól kitesztelt rendszer, ami szándékosan nem épít csak egy világra és ezért sok hasonló helyzetben bedobható. A kinézete is nagyon dögös, egységes (szerintem). Egyetlen hátránya, hogy dögnehéz az alapkönyve, kell hozzá erő, ha asztalnál akarod használni. :) (Amúgy a korábban már beharangozott kiegészítő, a Main Gauche kampánya is elindult.)