sunai @ 2019.02.01. 12:13
Nagyon jol osszeszedett iras, koszi hogy beletetted az energiat!
Reszemrol amit megemlitenek, az az, hogy amellett h elegge rules-heavy a szabalykonyv (vegulis azert szabalykonyv egy szabalykonyv :)), rengeteg helyen adnak meg szabaly-opciokat, aztan a GM (es a csapat) eldontik, hogy egyszerusitett, vagy kotottebb formaban jatszanak.
A papi osztaly elso blikkre jobban el van kulonitve a varazsloi kaszttol, mint anno a WRFP1-ben, kivancsi vagyok hogy jatektapasztalat mit mutat majd, mennyire lesz elvezetes. (a Khorne-papok bovebb kidolgozasa gondolom kulon kiegeszitoben jon...)
Rengeteg lehetoseget tartogatnak a szabalyok arra, hogy ha kalandozni / varazsolni kezdesz, akkor joparszor elszurhasd. A WRFP 1es es 2es csatainkra emlekezve: mindenki inkabb szerepjatekozni akart, az utes-vagas volt a legvegso, mert abbol valaki mindig jol megserult... Ugy nez ki, errefele terelik a jatekelmenyt. Szerintem nem lesz gond. A vilag maga nagyon erdekes. Reiklandrol van vagy 20 oldal, (meg 36 oldal szorny), tele plot-otletekkel, ezt azert be lehet osztani.
Fywillan @ 2019.02.01. 00:56

**bár nem jutottak el a szerzők odáig, hogy a DnD5e után már nem biztos, hogy mindent módosítóval kell elintézni, az apróbb nüanszokat el lehetett volna intézni egy disadvantage/advantage szabállyal,

 

Az 5e féle advantage-dzsel az a baj, hogy százalékos rendszereknek rohadtul nem áll jól (a legújabb Call of Cthulhuval is ez a bajom), mert ha kemény 5%-om van például lopakodásra, akkor a "sötét van, újradobhatod"-dal kb. kitörölhetem, míg egy "sötét van, +30" még akár hasznos is lehet.

aluminiumtrioxid @ 2019.01.30. 22:57

Mi lenne ha egy játék-beszâmoló úgy lenne megírva mint egy novella? Csak egy ötlet! :)

 

Már régóta kokettálok a gondolattal, hogy írok valamilyen játékomról beszámolót. Ha a novella lenne az elvárás, tuti, hogy ebből soha nem lenne semmi.

Garaboncias @ 2019.01.30. 22:21
Szerintem a fejlesztők úgy lehettek vele, hogy majd a saját Age of Sigmar rendszerüknél kiélhetik kreativitásukat a szabályalkotás terén - valószínűleg az jóval "kortársabb" szemléletű rendszer lesz. A klasszikus jellegű WHFRP 4e meg a hardcore rajongóbázisnak készülhetett inkább.
Radivoj @ 2019.01.30. 21:48
Köszi az ismertetőt!


A könyv elég mutatós, a rendszer használatához első blikkre egy nagyon alapos GM screenre van szükség. De mostanában ez általános szokott lenni, újra itt vannak az elkötelezettséget kívánó rendszerek.

Furcsa, mert egy ilyen korszak már volt 2000 körül, talán azzal a különbséggel, hogy most talán értelme is van a részletezettségnek.


Egy példa: a WFRP 4. kiadásában elég sok a mozgó módosító és a kondíciók meghivatkozása. Egy csomó effektus, úgy mint talent meg persze a varázsok egy jó része kondícióval látja el áldozatát, alkalmanként nem is eggyel, hanem egy egész sorozat kondícióval. Ezt nyilván több kör átvészelni, lehámozni magadról.

A játéknak ez a része kissé könyvelősnek látszik, de talán nem olyan szinten, mint DnD 3.X és Pathfinder idején. Kereszthivatkozásból kevesebb van. A kondíciókat viszont (mind a 12-t) kenni-vágni kell egy flott játékmenethez.

Ami miatt viszont a játék értékes lehet:

*az még mindig a játékvilág
*meg jó pár zseniális szabály
**bár nem jutottak el a szerzők odáig, hogy a DnD5e után már nem biztos, hogy mindent módosítóval kell elintézni, az apróbb nüanszokat el lehetett volna intézni egy disadvantage/advantage szabállyal,

-szerencsére volt annyi eszük, hogy kimondták, hogy a játékos karaktereket és az ellenfeleket (szőnyetegeket, NPC-ket) nem ugyanolyan szabályok szerint alkotunk, hanem összelegózzuk egy trait-listából és kész.
-a pszichológiai szabályok zseniálisak:
ezek azt művelik, hogy ha a karakter bukik a Cool próbán, bekapcsolódik a pszichés szabálya, ami valamilyen cselekvésfajtát ír elő adott harci szituációban, nem harci szituációban meg viselkedésmódot; egyik sem a hatékony problémamegoldás irányába mozgatja a karaktert, és pont ez benne a jó!
amúgy meg ezek a szabályok azok, melyek öregvilágossá teszik a játékot. türelmetlenség, előítéletesség, bulihangulat, Igaz Szerelem ™ stb.
külön felhívnám a figyelmet még a stupid monster traitre, ami eléggé emlékezetes látványt jelent (egyelőre nincs olyan spell, ami ezt osztaná), illetve a blather talent leírására, ami szintén elég emlékezetes kis jelenetet fabrikál a játékon belül.
kukac @ 2019.01.30. 13:55

 

Mi lenne ha egy játék-beszâmoló úgy lenne megírva mint egy novella? Csak egy ötlet! :)

 

  • Sokan nem tudnak úgy írni hogy az egy irodalmi műnek feleljen meg

 

Jah, elég fura elvárás, hogy egy játékosnak még írói vénával/képesítéssel is kell rendelkeznie. A heroikus korban is elég idegesítő volt, amikor ez volt az elvárás az előtörténetektől...

Bulldy @ 2019.01.30. 13:53

Mi lenne ha egy játék-beszâmoló úgy lenne megírva mint egy novella? Csak egy ötlet! :)


Az úgy konkrétan több idő, mint a kalandra készülés és a játék. :P

De majd az egyik játékunkon készült jegyzetemet beszkennelem, hogy lásd miből kellene novellát faragni.

Bulldy
auer @ 2019.01.30. 13:14

Mi lenne ha egy játék-beszâmoló úgy lenne megírva mint egy novella? Csak egy ötlet! :)

 

Több helyen elvérzik:

nornwarrior @ 2019.01.30. 12:51
Mi lenne ha egy játék-beszâmoló úgy lenne megírva mint egy novella? Csak egy ötlet! :)
strato @ 2019.01.30. 10:54

OFF:
A Villámhírek átlagos hozzászólásszáma szerintem valahol 1 körül van, de lehet, hogy ezzel sokat mondtam. :)

Az ember azt gondolná, hogy a hírek, előzetesek csak kiváltanak az emberekből meglepetés, öröm vagy bánat színezetű reakcíókat, de a Villámhíreknél ez nem igazán figyelhető meg.

Lennének tippjeim, hogy milyen hatások összjátéka okozza ezt az eredményt, de ezeket inkább nem a WFRP4E ismertetője alatt boncolgatnám. Ha van igény a cikkíró-olvasó-hozzászóló viszonyról folytatott diskurzusra, akkor szívesen nyitok neki valahol egy külön topikot. A fórumban ennek a hozzászólnak a tetszett-elésével jelezhetitek ezt. :)